Mraz u SAD blokirao vetrenjače i solare

M.L.

Jaki mrazevi u SAD blokirali su prošle nedelje proizvodnju električne energije iz vetrenjača i solarnih centrala, što je podgrejalo sumnje u pouzdanost zelene energije.

Prošlonedeljni talas velikih hladnoća na severu SAD, kako javlja AP, podržao je rezerve i otpore prema oslanjanju na takozvanu zelenu energiju. Niske temperature su, naime, praktično blokirale rad vetrenjača i slarnih centrala.

Oblasti u kojima je bilo najhladnije bile su praktino upučene samo na energiju iz uglja, gasa i nuklearnih centrala. To je odmah izazvalo ragovanja u stručnoj i široj javnosti. Isak Or (Isaac Orr) iz minesotskog instituta Centar američkih eksperimenata objavio je članak u Star Tribjunu (Tribune) u kome je upozorio na nepromišljene planove vlasti da udeo električne energije iz obnovljivih izvora u ovoj državi podignu do 2030. na 50 odsto. Prema podacima koje je izneo 30.januara, kada je temperatura u većem delu ove države bila minus 24 stepena, udeo isporuka električne energije iz vetrenjača u ukupnoj potrošnji pao je na svega četiri odsto, odnosno, korišćeno je samo oko 24 odsto kapaciteta.

Termoelektrane na ugalj su tada pokrile 45 odsto potrošnje električne energije, nuklearke 13, gasne elektrane 26 procenata a ostatak električne energije je obezbeđen uvozom iz drugih država SAD i Kanade.

Zanimljivo je, takođe, da se gasom protekle nedelje grejalo oko dve trećine domaćinstava u Minesoti, ali ga nije bilo dovoljno da pokrije sve potrebe.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...