Otvoren vetropark Alibunar

BM

Tokom 2019. godine puštamo još 200 megavata instalisanih kapaciteta, čime ćemo zaokružiti cilj - 500 megavata iz energije vetra, rekao je Aleksandar Antić, srpski minister rudarstva i energetike juče u Alibunaru, prilikom otvaranja vetroparka čija je istalisana snaga 42 megavata.
(foto: Vetropark Alibunar / izvor Tanjug)

"Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Mi ćemo do kraja godine, samo ovde u Banatu pustiti na mrežu još više od 200 megavata iz energije vetra. To je samo prvi korak. Tokom 2019. godine puštamo, takođe, još 200 megavata, čime ćemo zaokružiti cilj - 500 megavata iz energije vetra", rekao je Aleksandar Antić, srpski minister rudarstva i energetike juče u Alibunaru, prilikom otvaranja vetroparka čija je istalisana snaga 42 megavata.

Ministar Antić je simbolično otvorio vetropak zajedno sa decom koja su držala u ruci male vetrenjače, javlja Tanjug.

Kompanija Elicio je završila izgradnju novog vetroparka Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će proizvoditi energijom vetra snabdevati 38 000 domaćinstava, a današnjoj svečanosti otvaranja je prisustvovao ministar energetike Aleksandar Antić.

Investicija izgradnje vetroparka vredna je 80 miliona evra.

Osim 21 turbine, kompleks vetroparka čine i trafo stanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je, takođe, završena, te se očekuje da prvi kilovati zelene energije budu proizvodeni i isporučeni tokom oktobra.

Antić je najavio da će u našoj zemlji do kraja godine na mrežu biti pušteno još više od 200 megavata iz energije vetra i prokomentarisao da je to ''slika nove i energetski odgovorne Srbije'', kao i da je vetropark Alibunar, pojedinačno, najveći energetski objekat u Srbiji koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.

Kako je rekao, 2020. godine biće završen i projekat izgradnje novog bloka B3 TE u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat TETO Pančevo veliki i značajan objekat za proizvodnju električnce i toplotne energije.

“Sve to uticaće na našu energetsku stabilnost. Ovo je fenomenalan događa za celu Srbiju, puno smo uložili vremena da bi došli do razvijene i moderne Srbijem. Do pre šest ili sedam godina vetroparkovi su za nas bili naučna fantastika, koju smo mogli da gledamo samo na televiziji," rekao je minister energetike zahvaljujući investitorima što su verovali u Srbiju i prepoznali da je naša zemlja politički i ekonmski stabilna, kao i partnerima, a to su pokrajinska vlada, EMS, Agencija za energetiku… “Nastavljamo da razvijamo Srbiju kao modernu koja će biti na ponos svima nama", poručio je Antić.

Direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden je rekao je ponosan kao investitor.

"Ovo je nešto što je počelo još od 2007. godine. Istražujemo mogućnosti koje nam se pružaju u Srbiji. Ponosni smo što na ovakav nacicn možemo da krunišemo naše napore", rekao je Vandervelden ističući da su imali dobru saradnju sa nadležnim pokrajinskim sekretarijatom i što da su imali podršku ministra Antića. “Imali smo pomoć i sa finansijske strane za ovaj projekat. Spremni smo da idemo i dalje. Čim ministarstvo otvori nove mogućnosti za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, mi smo tu da investiramo. Naš tim već sada istražuje u Srbiji mogućosti i spremni smo za nova ulaganja čak u visini od novih 150 megavata.”

Kako je rekao, spremni su da pruže svaku podršku politici Srbiji kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Regionalni direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je deo Svetske banke, Tomas Lubek je rekao da ce nastaviti da pomažu investicije u Srbiji.

Istakao je da se to posebno odnosi na prelazak privrede zasnovane na ugljeniku na privredu koja se bazira na obnovljivim izvorima energije.

Pokrajinski sekretar za enegetiku Nenad Grbić je rekao da Srbija ide dobrim putem i podsetio da je nedavno u Kuli otvoren vetropark od 9,9 megavata, a da imamo i vetropark Malibunar od osam megavata, kod Vršca 6,6 megavata.

"Srbija je trenutno 10. na listi investicija u vetroparkove, sa nekih 600 ili 700 miliona evra, a to 10. mesto deli sa Norveškom", naveo je Grbić ističući da je oko 90 odsto investicija u vetropakove na teritoriji Vojvodine i zahvalio ministru Antiću na partnerstvu i podršci.

U projekat vredan 80 miliona evra belgijska kompanija Elicio investirala je 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 MW, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Vetrogeneratori u Alibunaru izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu sa leve strane državnog puta Beograd - Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafo stanica i priključni dalekovod. Taj projekat je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar, manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Kao društveno-odgovorna kompanija, Elicio je sproveo do sada i brojna istraživanja o uticaju na životnu sredinu, o čemu redovno obaveštava opštinu Alibunar u kojoj posluje i u čiji razvoj ulaže kroz podršku brojnim lokalnim inicijativama, edukaciju i informisanje građana.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji. Poslednje dve godine kompanija intezivno radi na razvoju i izgradnji tzv. offshore projekata u Severnom moru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...