Ulaganje u obnovljivu energiju premašilo fosilna goriva

M.L.

Pretprošle godine u obnovljive izvore eneregije u svetu investirano 297 milijardi dolara, a u fosilna goriva i nuklearne elektrane 143 milijarde.

Investicije u obnovljive izvore energije u svetu dostigle su 2016. (za prošlu godinu jos nisu sabrani podaci) 297 milijardi dolara – više nego dvostruko u odnosu na investicije u fosilne izvore i nuklearke.

To je saopštila Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja to tumači, pre svega, padom troškova za produkciju solarne i eolske (iz vetra) energije.

Kako prenosi Volstrit džornal (WSJ-The Wall Street Journal), zahvaljući poreskim i drugim državnim stimulacijama, troškovi za proizvodnju solarne i eolske eneregije se neprestano smanjuju poslednjih 10 godina, pa je znatno porasla njihova konkurentska moć. Prošle godine, prema podacima Programa OUN za životnu sredinu, udeo električne energije iz obnoviljivih izvora učestovao je sa 12,1 odsto, tj bio je dva puta veći nego pre deset godina.

Cene električne energije iz obnovljivih izvora su sada u mnogo slučajeva konkurentne ili čak niže nego energije iz fosilnih goriva. Lane su, na primer, prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu eneregiju (IRENA), prosečni troškovi za proizvodnju jednog magavatčasa struje iznosili u vetrenjačama na kopnu 60 dolara, a solarkama 100 dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...