Umesto nuklearki Poljaci hoće vetrenjače

M.L.

Najveća poljska energetska firma PGE napušta planove gradnje nuklearnih centrala i okreće se vetrenjačama na Baltiku.

Nuklearna energetika nas više ne zanima, radije ćemo graditi vetrenjače u Baltičkom moru. To su ovih dana u poljskim medijima najavili vodeći ljudi najveće poljske energetske firme PGE. Oni ističu da firma ne može istovremeno i jedno i drugo i da im izgleda da su vetrenjače isplativije na duži rok.

Gradnja vetrenjača na kopnu u Poljskoj je faktički blokirana veoma restriktivnim propisima, ali se zato u morskim plićacima može mnogo lakše graditi. Poljska energetska grupa (PGE - Polska Grupa Energetyczna) je već sačinila plan da do 2030. u Baltiku podigne vetrenjače ukupne snage od 2.500 megavata. Generalni direktor firme Henrik Baranovski (Henryk Baranowski) napominje da bi se ovi planovi mogli i povećati...

Odmah posle objavljivanja ovog plana akcije PGE na Varšavskoj berzi su, u prošli petak, porasle šest odsto, dok su, istovremeno, akcije PKN Orlena, rafinerijskog koncerna, glavnog konkurenta ove firme u energetici, pale za dva procenta (njihove akcije se, inače, često ponašaju kao spojeni sudovi – dok rastu akcije jedne firme istovremeno padaju akcije one druge).

PGE nije, međutim, jedina firma s velikim planovima gradnje vetrenjača u poljskom sektoru Baltičkog mora. Planove gradnje vetrenjača na moru reda veilčina od jedne i više hiljada megavata imaju i energetske firme Enea i Polenergia, koje su delovi holdinga Kulčik (Kulczyk Investments - u  pretežnoj svojini najbogatijeg Poljaka Jana Kulczyka). I PKN Orlen je, takođe, najavio gradnju vetrenjače u Baltiku - ukupne snage od oko 1.200 megavata. Prenosni sistem PSE računa da će do 2026. godine pripojiti u mrežu nove vetrenjače u plićacima Baltika ukupne snage od oko četiri hiljade megavata i još toliko tokom dve-tri godine posle toga.

PGE je, inače, vlasnik 70-procentnog udela u u konzorcijumu EJ1, koji treba da gradi prvu poljsku nuklearku. U igri su dve lokacije – Zarnovjec (Zarnowiec) i Lubiatovo (Lubiatowo), obe u najsevernijem delu Poljske, u blizini Gdanjska.

Koliko prošle godine poljska vlada je govorila o 2029. kao godini kada će proraditi buduća dva nova nuklearna bloka. Ali, već sada je jasno da je taj termin gradnje nerealan. Utoliko više što nije rešno pitanje finansiranja niti isporuke reaktora. Može se pretpostaviti da će PKN Orlen u koinzorcijumu preuzeti ulogu koju je dosad imao PGE.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...