Antić o zelenoj energiji i gasu na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji

J.P.

U ovom investicionom ciklusu Srbija realizuje veliki broj projekata iz OIE, koji nas stavljaju u red država koje planski ulažu u zelenu energiju, prate globalne trendove i ostvaruju energetske ciljeve, ocenio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji 2018. Sa turskim kolegom Beratom Albajrakom Antić je razgovarao o ključnim gasnim projektima i interkonekcijama.

“Izuzetno je značajno prisustvo Srbije na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji 2018. jer Srbija u ovom investicionom ciklusu realizuje veliki broj projekata iz OIE, koji nas stavljaju u red država koje planski ulažu u zelenu energiju, prate globalne trendove i ostvaruju energetske ciljeve”, ocenio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, koji je na ovom međunarodnom skupu učestvovao na poziv nemačkog ministra ekonomskih poslova i energetike Petera Altmajera (Peter Altmaier) i ministra spoljnih poslova Hajka Masa (Heiko Josef Maas).

Antić je istakao da to što će na mreži u naredne dve godine biti novih 500 MW iz obnovljivih izvora pokazuje da se približavamo cilju da do 2020.godine imamo 27 odsto struje iz OIE, ali i da sa takvim trendom moramo da nastavimo.

Srpski minister energetike je prokomentarisao da je to što je “veliki broj nemačkih kompanija zainteresovan za ulaganje u Srbiju, znak da nas prepoznaju kao politički i ekonomski stabilnu državu, koja se ubrzano razvija.

Na marginama Dijaloga, koji je održan u organizaciji Federalne vlade Nemačke, srpski ministar rudarstva i energetike održao je niz bilateralnih susreta sa domaćinima, kolegama iz drugih zemalja, kao i sa predstavnicima vodećih evropskih javnih i privatnih energetskih kompanija.

Tokom susreta sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Beratom Albajrakom (Berat Albayrak), ocenjeno je da su politički i ekonomski odnosi dve države na izuzetno visokom nivou, kao i da je u uzajamnom interesu jačanje saradnje u oblasti energetike, pre svega sa stanovišta sigurnosti snabdevanja ključnim energentima, prvenstveno gasom.

“Sa kolegom Albajrakom razgovarao sam o o ključnim gasnim projektima i interkonekcijama, kao i značaju koji one imaju za region, imajući u vidu značaj diversifikacije pravaca i izvora u snabdevanju gasom a da je sigurno snabdevanje tim energentom od prioritetne važnosti za razvoj privrede svake zemlje. Dogovorili smo intenziviranje komunikacije i saradnje kao deo ukupnih priprema za najavljeni bilateralni susret predsednika Erdogana i predsednika Vučića”, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar Antić je posebno potencirao značaj učešća Srbije na Berlinskom dijalogu.

Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji 2018“ jedan je od najznačajnijih energetskih skupova u Evropi, na kojem je ovog puta učestvovalo 30 ministara energetike zemalja Evrope i sveta, kao i veliki broj eminentnih kompanija u toj oblasti. Na skupu su razmatrani globalni prioriteti u vezi sa energetskom tranzicijom, kao i globalni ciljevi za povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Na margini Dijaloga, ministar Antić sastao se i sa predstavnicima nemačke kompanije Andric Hidro (Andritz Hydro), koja je angažovana na revitalizaciji naših najznačajnijih hidro postrojenja, kao i sa predstavnicima firme 50 Hz, koja je zainteresovana za saradnju i unapređenje prenosnih i distributivnih mreža, kao i za procese podrške balansiranja energije iz OIE.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...