Sin Mila Đukanovića gradi HE Bistrica

BM

Crnogorska vlada je u oktobru 2016. godine, na jednoj od poslednjih sednica kojima je predsedavao Milo Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekst ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu, čiji je suvlasnik sin lidera DPS-a, Blažo.

Podgorička kompanija BB Hidro, Blaža Đukanovića, sina lidera DPS Mila Đukanovića zatražila je od glavnog državnog arhitekte saglasnost na glavni projekat izgradnje male hidroelektrane (mHE) Bistrica u Kolašinu.

Firma koju je mlađi Đukanović osnovao sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem zatražila je saglasnost i na spoljašnji izgled privremenog elektroenergetskog objekta za proizvodnju električne energije na području Lipovske Bistrice, pišu Vijesti.

BB Hidro je pre više od godinu dana dobila urbanističko- tehničke uslove za gradnju male hidroelektrane Bistrica na delu vodotoka Bistrica, između kota 1.250 metara nadmorske visine - gornja kota i 968 metara nadmorske visine - donja kota, na katastarskoj opštini Lipovska Bistrica opština Kolašin. Prethodno su od Ministarstva ekonomije Crne Gore dobili dozvolu za izgradnju energetskog objekta za proizvodnju električne energije.

Minulog oktobra su predali zahtev za dobijanje građevinske dozvole za ovu elektranu. U međuvremenu je donet novi zakon o planirajnju prostora i izgradnji objekata, čime je BB Hidro procedure nastavio po novim propisima.

Vlada Crne Gore je u oktobru 2016. godine, na jednoj od poslednjih sednica kojima je predsedavao stariji Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekst ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu. Odlukom BB Hidro je dobila koncesiju na 30 godina, unutar koje u roku od godinu mora da završi poslove projektovanja, a za još dve godine i izgraditi hidrocentrale.

BB Hidro, kako se navodi u Centralnom registru privrednh subjekata osnovali su Đukanović i Ivana Burzanović, dok je Slaven Burzanović ovlašćeni zastupnik. Đukanović je ujedno i izvršni direktor.

BB Hidro je početkom prošle godine predao Ministarstvu održivog razvoja zahtev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju još jedne male hidrolektrane na delu vodotoka Slatina u katastarskoj opštini Raško Mioska u Kolašinu. Ministarstvo je još u maju 2016. Izdalo firmi BB Hidro energetsku dozvolu, kojom je dozvoljena gradnja manje hidroelektrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat-sata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...