Vetroturbine EPS-a na zatvorenim kopovima u Kostolcu

BM

Predstavnici EPS-a i KfW banke potpisali su ugovor o kreditu za izgradnju prvog vetroparka u Kostolcu.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i Nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu od 80 miliona evra za finansiranje projekta izgradnje vetroparka u Kostolcu.

“Krećemo u realizaciju izgradnje vetroparka u Kostolcu i time EPS, ceo srpski energetski sistem i Srbija sigurnim koracima idu ka ispunjavanju obaveza o povećanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji. Prvi vetropark koji će EPS graditi je značajna investicija ukupne vrednosti oko 97 miliona evra”, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom potpisivanja ugovora o kreditu sa KfW bankom.

EPS će obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava za realizaciju projekta.

Grčić je najavio da je početak izgradnje planiran 2019. godine i da se proizvodnja prvih kilovat-sati očekuje 2020. godine.

“Ukupna snaga vetroparka biće 66 megavata, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava”, rekao je Grčić.

Plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetrogeneratorima. Gradiće se na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac. Očekivana godišnja proizvodnja u EPS-ovom vetroparku je oko 150 miliona kilovat-sati.

“EPS se uključuje u projekte korišćenja energije vetra za proizvodnju električne energije i zajedno sa projektima u hidro sektoru doprineće da Srbija do 2020. godine dostigne evropsku obavezu da 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora. Vetropark u Kostolcu nije u okviru kvote od 500 megavata kapaciteta iz energije vetra sa povlašćenom cenom, već je ovo novi kvalitet koji doprinosu ispunjenju obaveza Srbije”, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Antić je istakao da su u toku projekti u energetici ukupne vrednosti tri milijarde evra, od čega su projekti koje realizuje EPS u vrednosti oko dve milijarde evra.

Lokacije za gradnju vetroparka Kostolac

vetroturbine-Kostolac

Mapa

Spoljno odlagalište Drmno - 7 vetroagragata

Spoljno odlagalište Petka - 3 vetroagragata

Zatvoreni površinski kop Klenovnik - 6 vetroagragata

Spoljne odlagalište Mlava – Mogila - 4 vetroagragata

“Vetropark u Kostolcu finansira se u okviru srpsko-nemačke saradnje. Veoma dobri partnerski odnosi sa EPS-om, Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom finansija omogućili su da se pokrene ovaj projekat. Novi EPS-ov vetropark utire put ka većem korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji. Realizacija projekta omogućiće da se emisije ugljen-dioksida smanje za 120.000 tona”, rekao je Arne Gos, direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu.

Rok otplate kredita je do 15 godina, uključujući i grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto godišnje.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

Potpisan je i poseban sporazum sa KfW bankom o namenskoj donaciji za EPS u iznosu od milion evra. U skladu sa pravilima KfW banke, novac iz donacije namenjen je za angažovanje eksperata za planiranje i upravljanje kapacitetima, dodatni monitoring ptica i slepih miševa i dopunu procene uticaja na životnu sredinu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...