Ugovoreno finansiranje vetroparka Kovačica

BM

U Kovačici će biti izgrađen jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, a investiciju vrednu 189 miliona evra, prema saopštenju Erste Banke, finansiraju Enlight Renewable Energies, Erste Bank Srbija, Erste Grupa i EBRD.

Jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji sa 38 turbina, instalisanog proizvodnog kapaciteta od 104,5 MW biće izgrađen u Kovačici. Ceo projekat će koštati 189 miliona evra. Vlasnik projekta je Enlight Renewable Energies, izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju, čije se akcije prodaju na berzi. Očekuje se da će vetropark početi s radom krajem 2018. godine, a finansiranje u iznosu od 142 miliona evra obaviće se putem paralelnih kredita koje odobravaju Erste Group Bank AG (uz podršku Nemačke izvozno-kreditne agencije Euler-Hermes), Erste Banka Srbija i EBRD, stoji saopštenju Erste Banke.

Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju CO2 u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini.

„Ponosni smo što smo stigli do finansijskog zatvaranja transakcije i početka faze izgradnje Vetroparka u Kovačici. Projekat finansira profesionalni i iskusni konzorcijum koji se sastoji od EBRD, Erste Grupe i Erste Bank Srbija, a pokriva Euler-Hermes ECA. Unapred se radujemo nastavku ovog uzbudljivog putovanja, koji ujedinjuje različite kulture i okuplja ljude iz Srbije, Izraela, Austrije, Nemačke i mnogih drugih zemalja EU“, izjavio je Gilad Javec, generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, dodajući da će Vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodeći čistu električnu energiju bez emisija štetnih gasova za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.

„Kovačica, koja će po završetku biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, drugi je vetropark koji smo finansirali u zemlji. Obezbeđujući 93 miliona evra finansiranja, uz dodatnih 20 miliona evra za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije i time obećava da će imati značajan pozitivan efekat na dobrobit građana Srbije,“ rekao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija a Hinrik Fišer, rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe je naglasio: “Mi u Erste Grupi smo posvećeni pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji. Drago nam je što, posle uspešnog finansiranja postojenja na vetar od 132 MW u Dalmaciji za istog klijenta, možemo da nastavimo sa takvim aktivnostima u Vojvodini. Sjajna saradnja projektnih timova u Tel Avivu, Beogradu Londonu, Hamburgu i Beču je dovela do toga da je obezbeđeno finansiranje ovog prvog većeg vetroparka u Srbiji za period od 13 godina, a u okviru projekta se Erste Grupa zajedno sa Erste Bankom Srbija obavezala da obezbedi 65 odsto ukupnog iznosa kredita.“

Snabdevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike, s namerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način, podseća u svom saopštenju Erste Banka.

Kompanija Enlight Renewable Energies je lider u razvoju, finansiranju, izgradnji i eksploataciji elektrana na obnovljive izvore energije, sa sedištem u Izraelu. Enlight trenutno posluje u Izraelu i Evropi i uspešno je razvio, finansirao i izgradio više od 130 projekata u šest zemalja, sa ukupnim instalisanim kapacitetom od preko 300 megavata. Kompanija ima stalne prilive prihoda od svojih operativnih sredstava, uz rad na značajnom razvojnom portfoliju budućih projekata koji podržava njen kontinuirani rast.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...