Končar preuzima izgradnju HE Vranduk

Hrvatski Končar preuzeće od austrijskog Strabaga ulogu lidera konzorcijuma u gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, projektu vrednom 114 miliona KM. Končar će odabrati firmu iz BiH s kojom će obaviti posao.

Hrvatska kompanija Končar preuzeće od austrijskog Strabaga ulogu lidera konzorcijuma u gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, piše Avaz pozivajući se na izvore bliske Upravi Elektroprivrede BiH.

List podseća da je najavio ovakav rasplet kada je postalo jasno da će brzo doći do raskida ugovora sa Strabagom, dosadašnjim liderom konzorcijuma, zbog neslaganja oko izmene ugovora prema kojoj je Austrijancima potrebno više novca da bi nastavili radove, na šta državna kompanija ne želi da pristane.

Vrednost ovog projekta je 114 miliona KM, a Končar koji je u aktuelnom ugovoru bio podizvođač radova, pristao je u pregovorima sa Elektroprivredom BiH da nastavi s radovima, pod istim uslovima i po istoj ceni.

Elektroprivreda BiH je, prema saznanjima Avaza, pristala na ovaj vid saradnje zato što je on znatno povoljniji od raspisivanja novog tendera. Usaglašeno je da Končar kao lider konzorcijuma odabere jednu domaću firmu koja će s njim graditi hidroelektranu, jer je on specijalizovan isključivo za isporuku turbina.

Spor sa Strabagom trebalo bi da bude rešen do 25. septembra, kada će se na sudskom ročištu u Beču razmatrati utvrđivanje depozita za kvalitet do sada urađenog posla na Vranduku.

Ugovor sa Strabagom o izvođenju radova potpisao je generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, ali radovi nikada nisu bili u punom jeku i obustavljeni su. Avaz napominje da je Jašarević već pod lupom javnosti, ali i Vlade FBiH, jer od imenovanja 2015. nije ni započeo ni dovršio nijedan projekat, što se posebno odnosi na Blok 7, ali i brojne vetroelektrane.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...