Potrošnja energije porašće za 28% do 2040.

BM

Američka administracija za informacije o energiji procenjuje da će se između 2015. i 2040. svetska potrošnja energije povećati za 28%. Najveći rast trebalo bi da zabeleže potrošnja energije iz obnovljivih izvora i iz nuklearki.

Prema najnovijoj proceni Američke administracije za informacije o energiji (US Energy Information Administration/EIA), svetska potrošnja energije između 2015. i 2040. godine trebalo bi da se poveća za 28%, prenosi portal Energy Live News.

Očekuje se da najveći rast bude u zemljama koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i onima u kojima je potražnja podstaknuta snažnim privrednim rastom, naročito u Aziji.

Azijske zemlje koje ne pripadaju OECD-u, uključujući Kinu i Indiju, biće prema projekciji Administracije odgovorne za 60% ukupnog povećanja potrošnje u pomenutom periodu.

Kada je reč o 2017. godini očekuje se povećanje potrošnje energije iz svih izvora osim uglja. Potrošnja iz obnovljivih izvora trebalo bi da između 2015.i 2050. najviše poraste - oko 2,3% godišnje. Drugi najbrži rast trebalo bi da ima potrošnja energije iz nuklearnih elektrana, s godišnim povećanjem od 1,5% u istom periodu.

Ostaje nepromenjeno očekivanje da će fosilna goriva imati tri četvrtine udela u globalnoj potrošnji energije do 2040. godine, pri čemu će među njima prirodni gas postati najbrže rastući izvor energije.

Relativno visoka stopa rasta potrošnje prirodnog gasa, konstatuje EIA, pripisuje se njegovim bogatim izvorima i povećanju proizvodnje, uključujući zalihe čvrstog gasa, gasa iz škriljaca i metana iz ležišta uglja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...