Odobrena sredstva za vetropark Alibunar

BM

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Unikredit banka i Fond za zeleni razvoj odobrili su belgijskoj kompaniji Elicio sredstva od 19,1 milion evra za izgradnju vetroparka Alibunar.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), kao članica grupacije Svetske banke, Unikredit banka i Fond za zeleni razvoj (GGF) odobrili su sredstva belgijskoj kompaniji Elicio od 19,1 milion evra za izgradnju vetroparka Alibunar.

Time će se Srbiji pomoći da poveća procenat energije koju dobija iz obnovljivih izvora i da se unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini, navodi se u zajedničkom saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Za taj vetropark, snage 42 megavata, banke Unikredit, Holandska razvojna banka (FMO) i GGF obezbedili su i dodatnih 40 miliona evra.

"Veliko angažovanje i podrška IFC-a dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju", rekao je generalni direktor kompanije Elicio, Ludo Vandervelden, dodajući da su nedavne izmene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da se započne izgradnja.

Srbija je, kako se ističe u ovom saopštenju, među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, budući da 70 procenata proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

Ovaj projekat će pomoći Srbji da diverzifikuje zastareli i visoko zagađujući energetski miks i da otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine, navodi se u saopštenju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...