Grade se dva vetroparka kod Alibunara

J.P.

Započeta je izgradnja vetroparka Malibunar instalisane snage 8 MW, čije se puštanje u rad očekuje do kraja godine a uskoro počinje izgradnja vetroparka Alibunar snage 42 MW, koji će belgijska kompanija Elisio finansirati u saradnji sa IFC, rečeno je danas na sastanku u ministarstvu rudarstva i energetike.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa direktorom belgijske kompanije Elisio (Elicio), Nikolasom Brienogeom (Nicolas Bruynooghe), sa kojim je razgovarao o razvoju i izgradnji vetroparkova Malibunar i Alibunar.

Antić je istakao da je Ministarstvo rudarstva i energetike posvećeno unapređenju pravnog okvira, kako bi se započeti projekti konačno realizovali.

„Srbija je čvrsto opredeljena ka razvijanju projekata u oblasti OIE, kako bi se dostigao cilj u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama u toj oblasti. Zadovoljstvo mi je da čujem da se projekti Malibunar i Alibunar razvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom, što ukazuje da investitori u Republici Srbiji prepoznaju pouzdanog partnera. Činjenica da su i velike međunarodne finansijske institucije, poput IFC spremne da finansiraju vredne projekte u oblasti OIE u Srbiji, ukazuje na to da smo postali sigurna zemlja za ulaganje”, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Direktor kompanije Elisio izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa ministarstvom i zahvalio se na svim naporima uloženim u razvoj OIE, kao i na poboljšanju celokupnog investicionog ambijenta.

Obaveštavajući ministra da su domaće firme u Srbiji započele i izgradnju vetroparka Malibunar (8 MW), čije se puštanje u rad očekuje do kraja godine Brienoge je rekao da „uskoro počinje izgradnja vetroparka Alibunar snage 42 MW, koji ćemo finansirati u saradnji sa IFC. Veoma nam je važno što danas u prisustvu regionalnog direktora IFC za Zapadni Balkan, Tomasa Lubeka, možemo da pokažemo da smo u proteklom periodu imali visoko profesionalnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Zajednički sastanak potvrdio je da smo na pravom putu ka ostvarenju planiranih rezultata, tako da iz Srbije odlazimo sa pozitivnim utiscima, koji ukazuju da Srbija razvija projekte poput Belgije, u skladu sa najvišim evropskim standardima.”

Direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Zapadni Balkan Tomas Lubek ukazao je na značaj dobre saradnje za realizaciju projekata.

„Zadovoljan sam što mogu da vidim da se stvari odvijaju bez problema i da postoji podrška”, kazao je  Tomas Lubek i izrazio spremnost te finansijske korporacije da i dalje učestvuje u razvoju energetskog sektora u Srbiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...