Zelena energija iz biogasa iz biomase u Botošu

Miloš Obradović

Elektrana na biogas u Botošu, kapaciteta 600 kilovata u prvoj fazi će proizvoditi električnu energiju iz biomase sa njiva, a kao sporedne proizvode davaće i toplotnu energiju za grejanje i organsko đubrivo.

U banatskom selu Botoš otvorena je gasna elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa na bazi biomase različitog porekla kompanije Bioelektra doo.

Ova investicija čija je vrednost u prvoj fazi 2,5 miliona evra realizovana je zahvaljujući bespovratnoj subvenciji holandske vlade od 688.000 evra i sredstvima iz projekta Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji ,koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Projekat je, tajkođe, sa 1,2 miliona evra, finansirala i Erste banka.

Instalisani kapacitet ove elektrane je 600 kilovata, sa planom da se u još dve faze poveća na 1,8 megavata, što znači da je očekivana proizvodnja električne energije oko 15 miliona kilovat-sati godišnje, koju će preuzimati EPS.

bioelektrana-Botos-2

Elektrana će kao sirovinu koristiti biomasu sa njiva, a gorivo je već obezbeđeno s obzirom da preduzeće Mladost, koje je osnivač Bioelektre, obrađuje oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Na velikom delu ovih površina, zahvaljujući modernom zalivnom sistemu, ostvaruje se i druga setva.

Osim proizvodnje električne energije ova elektrana će proizvoditi i toplotnu energiju, pa je već naredni korak zagrevanje plastenika površine od 5.000 kvadratnih metara. Nakon izgradnje narednih faza, u kompaniji Bioelektra nameravaju da obezbede i grejanje najvažnijih objekata u selu, kao što su škola, mesna zajednica, hotel, po mnogo nižoj ceni od sadašnje.

Ništa manje značajan biće i nus proizvod, proizvodnja gasa iz biomase biće organsko đubrivo kog će biti dovoljno da nađubri 80 do 100 odsto površina sa kojih se skuplja biomasa.

„Ovaj veoma značajan projekat predstavlja smernicu i primer u kom pravcu Srbija treba da razvija energetski sektor, ali i kakav odnos naša država i društvo treba da imaju prema resursima koji su nam na raspolaganju. Nemamo prirodne zalihe gasa ili nafte, ali imamo kvalitetno zemljište i vredne i pametne ljude, što je navažnije. Taj kapital treba da upotrebimo uz pomoć najsavremenije tehnologije i iskoristimo izvore obnovljive energije", naglasio je ministar Antić i dodao da će Srbija nastaviti da ulaže u zelenu energiju, a posebno biomasu, koja ima najveći potencijal od svih obnovljivih izvora energije (OIE).

Od oko 5,7 miliona tona ekvivalenta nafte, koliko iznose potencijali OIE u Srbiji, oko 3,4 miliona tona se odnosi na biomasu, a polovina od toga na biomasu iz poljoprivrede.

Branislav Pomoriški, direktor Bioelektre je istakao da je, gledano po megavatima i po finansijskom obimu investicije ovo nije veliki proizvođač struje, ovo ipak ozbiljan energetski objekat za proizvodnju zelene struje.

bioelektrana-Botos

Slavko Carić, Aleksandar Antić i Branislav Pomoriški

„Mereno prema poslovnom potencijalu koji nose postrojenja na bazi biomase, mi smo vеома ozbiljan energetski objekat, jer zahvaljujući svojim sekundarnim proizvodima, otvaramo perspektivu za brz i direktan boljitak mnogobrojnim kooperantima i široj lokalnoj zajednici. Naš primarni proizvod je zelena sinergija sela i mi smo na to ponosni. To su najpre prepoznali i podržali naša Vlada, Vlada Holandije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, a potom holandska kompanija Host i Erste Banka, na čemu smo im svima zahvalni“, naglasio je Pomoriški a Slavko Carić, predsednik IO Erste banke je izjavio: „Pored vladanja finansijama, projektno finansiranje obnovljivih izvora energije zahteva i specifična tehnička znanja. Erste banka, sa uloženih skoro 60 miliona evra u ove projekte, igra važnu ulogu ne samo finansijera, već i savetodavca, i predstavlja apsolutnog tržišnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije. Finansiranje ovakvih projekata je naše strateško opredeljenje, jer oni obezbeđuju održivu budućnost za naše klijente, zaposlene i zajednicu".

Svečanosti puštanja u rad ove bioelektrane prisustvovali su i ambasador Holandije Hendrik van den Dol i predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Maja Matejić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...