NIS-ove male elektrane smanjuju emisiju štetnih gasova

BM

Startovanjem još dve male elektrane, koje se nalaze na naftno-gasnim poljima Velebit i Bradarac NIS sada na naftnim i gasnim poljima u Srbiji ukupno ima 11 kogeneracionih modula, koji proizvode električnu i toplotnu energiju iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen jer u sebi sadrži visok stepen ugljen dioksida i azota.

NIS je pustio u rad još dve male elektrane, koje se nalaze na naftno-gasnim poljima Velebit i Bradarac. Ukupna snaga ova dva postrojenja je 2,3 MW, dok je vrednost investicije tri miliona evra

Električna i toplotna energija se proizvode iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen.

Kompanija sada ima ukupno 11 malih elektrana, odnosno kogeneracionih modula, na naftnim i gasnim poljima u Srbiji, čija je proizvodnja električne energije dostigla snagu od 9,6 MW. Značaj ovih mini elektrana ogleda se u tome što one proizvode električnu i toplotnu energiju i to iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen jer u sebi sadrži visok stepen ugljen dioksida i azota. Zbog toga proces pretvaranja ovog gasa u električnu energiju ima i ekološku dimenziju, jer smanjuje emisiju štetnih gasova u atmosferu, budući da se on do sada spaljivao na bakljama.

„Dve najnovije mini elektrane su još jedan korak u razvoju kogeneracionih kapaciteta kompanije što će dovesti do daljeg povećanja nivoa efikasnosti korišćenja gasnih resursa NIS-a. Električna energija iz ovih elektrana se prodaje na tržištu, dok se toplotna koristi za potrebe objekata NIS-a“, rekao je Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika u NIS-u.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...