Tri mini hidroelektrane u Vrnjačkoj banji

M. Obradović

Nemačka EES grupa potpisala je sa opštinom Vrnjačka banja sporazum o izgradnji tri mini hidroelektrane, ukupne snage 26 megavata na Zapadnoj Moravi, u koje će biti uloženo više od 60 miliona evra.

Nemačka kompanija EES grupa, odnosno njena slovenačka filijala već posle Nove godine počeće sa izgradnjom tri male hidrocentrale na teritoriji opštine Vrnjačka banja na reci Zapadna Morava.

Predstavnik ove kompanije Boštjan Župančič potpisao je sa predsednikom opštine Vrnjačka banja Bobanom Đurovićem sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji za korišćenju obnovljivih izvora energije vredan više od 60 miliona evra, na osnovu kog će biti izgrađene tri male hidroelektrane ukupne snage 26 megavata. Od ukupne vrednosti investicije, kako je napomenuo Župančič, 45 miliona evra se odnosi na građevinske radove, koje će izvoditi lokalna građevinska preduzeća. Takođe, EES grupa će kasnije osnovati posebnu kompaniju za upravljanje i održavanje hidorelektrana.

Ove tri mini hidroelektrane spadaju u projekat “male hidroelektrane u Republici Srbiji”, za hidroelektrane manje od 10 megavata. EES grupa je, kao privilegovani proizvođač zelene energije, ostvarila pravo da u prvih 12 godina rada ovih elektrana ima fiksnu zagarantovanu cenu otkupa proizvedene električne energije (takozvanu Feed-In-Tarifu).

Govoreći o ovoj investiciji Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka banja rekao je da će 2,7 odsto od bruto proizvedene električne energije ići lokalnoj samoupravi, što će relaksirati visoke račune za održavanje elektroenergetskog sistema, pre svega javne rasvete.

“Dolazak nemačke EES grupe u Vrnjačku banju šalje dobar signal drugim investitorima iz Evrope i sveta, jer šalje jasnu poruku da Vrnjačka banja ima povoljan poslovni ambijent, gde osim obnovljivih izvora energije ima potencijala i za ulaganje u turizam i sport”, poručio je Đurović.

EES grupa planira do 2017. da uđe u izgradnju još 18 malih hidrocentrala ukupne vrednosti oko 29 miliona evra. Međutim, kako je istakao Župančič, investicije u ovu oblast koče veliki broj potrebnih dokumenata i neusklađenost procedura.

“Na prvi tender smo se javili pre više od dve godine, prva smo kompanija koja je obezbedila bankarske garancije i od tada je prošlo već godinu dana. Imamo podršku ministarstva, ali se gubimo u dokumentaciji. Potrebno nam je 27 različitih papira koji su konfuziji jedan sa drugim zbog regulative. I na svaki se čeka najmanje 30 dana. Očekujemo da će usvajanje novog zakona o energetici taj problem rešiti”, rekao je Župančič.

Razlog zašto su pripreme za izgradnju tri male hidroelektrane u Vrnjačkoj banji sprovedene za godinu dana je to što je za hidroelektrane do 10 megavata nadležna samo lokalna samouprava, dok su za veću snagu kapaciteta potrebne saglasnosti ministarstava.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...