Tesla - vizionar

Izvor:   index.hr

Neverovatna predviđanja Nikole Tesle o 21. veku, o kojima je pričao američkim novinarima tridesetih godina prošlog veka sada se ostvaruju. (foto: Wikimedia Commons)

Novinari uglednog New York Timesa i Timea bili su redoviti gosti Nikole Tesle u njegovoj hotelskoj sobi u New Yorku tokom tridesetih godina prošlog veka. Tamo im je Tesla pričao o svojoj mladosti, ali i o svojim predviđanjima za budućnost, od kojih su se neka i ostvarila, javlja Smithsonian.

Stvaranje agencije EPA

Tesla je predvideo otvaranje agencije EPA (Američka agencija za zaštitu okoline) koja je osnovana 35 godina nakon njegove smrti.

"Higijena i telesna kultura će biti prepoznate kao deo edukacije i vlade. Sekretar agencije za higijenu i telesnu kulturu biće bitniji nego predsednik SAD-a 2035. godine. Zagađenje koje vlada Njujorkom našim će precima biti nezamislivo, a isto tako više će se paziti na snabdevanje vodom."

Edukacija, rat i novine budućnosti

Tesla je zamislio svet u kojem će naučna otkrića imati veći prioritet nego rat:

"Danas najcivilizovanije zemlje na svetu troše više na rat a manje na obrazovanje. 21. vek će to ispraviti. Biće značajnije boriti se protiv neznanja nego dobiti bitku u ratu. Otkrivanje nove naučne istine će biti važnije nego prepirke diplomata. Novine će izveštavati o naučnim otkrićima kao o vestima."

Zdravlje i ishrana

"Ne jedem meso, a to će i svi ostali ubrzo shvatiti. Isto tako, čaj, kafa i duvan neće biti popularni, ali alkohol će uvek biti zanimljiv. Biće dovoljno žita da se prehrane milijoni u Indiji i Kini, a osakaćena zemlja će opet procvasti uz hemiju.”

Roboti

Tesla se robotikom počeo baviti 1890-ih, kad je sve zapanjio svojim patentiranim brodom na daljinsko upravljanje.

"Ne treba uništiti mašinu, već je treba naučiti šta da radi. Sve što danas radimo, jednog dan će to raditi automat. On će raditi sve što su nekad radili robovi."

Jeftina energija i upravljanje prirodnim resursima

"Svi će imati vodu i energija (struja) će biti dostupna u svakom domaćinstvu za mala sredstva. Isto tako će i najudaljenija mesta na Zemlji imati energiju."


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...