Ruski naučnici oživeli biljku staru 30.000 godina

Izvor:   Beta / AP

Najstarija biljka "silene stenophylla", stara oko 30.000 godina je regenerisana, rekli su ruski naučnici i dodali da je plodna i da prozivodi beli cvet i ima održive semenke.

Na osnovu tkiva biljke pronađene u sibirskom ledu, stare oko 30.000 godina, ruski naučnici su uspeli da "ožive celu biljku" što je pionirski eksperiment na putu ka oživljavanju raznih drugih biljnih vrsta.

Najstarija biljka "silene stenophylla" je regenerisana, rekli su naučnici i dodali da je plodna i da prozivodi beli cvet i ima održive semenke.

Eksperiment dokazuje da led služi kao prirodno spremište za drevne oblike života, rekli su ruski naučnici, koji su objavili studiju u američkom naučnom časopisu "Proceedings of National Academy of Sciences".

Russian scientists bring back to life Ice Age seeds after 30,000 years Ruski naučnici oživeli biljku staru 30.000 godina

Kanadski naučnici su ranije regenerisali neke značajne mlađe biljke iz semena pronađenog u nekim jazbinama.

Svetlana Jašina iz Istituta za biofiziku Ruske akademije nauka, izjavila je da oživljena biljka izgleda vrlo slično jednoj biljci koja još uvek raste u istom području severoistočnog Sibira.

"To je izdržljiva biljka, koja se veoma dobro prilagođava", rekla je Jašina za AP i izrazila nadu da će naučnici uspeti da ožive više biljnih vrsta.

Ruski istrazivački tim oporavio je plod nakon ispitivanja desetine fosilnih ostataka skrivenih u ledu na desnoj obali reke Kolime u severoistočnom Sibiru. Ti fosili su stari 30.000 do 32.000 godina.

Ti fosili su pronađeni u jazbinama veverica koja su pravile zalihe hrane.

Japanski naučnici već su u potrazi na istom području za fosilima, odnosno smrznutom tkivu životinja zbog leda kao dobrog konzervatora. Na tom području su živeli mamuti, bizoni, konji, jeleni i nosorozi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...