NIS: Razvoj zajednice među prioritetima kompanije

Izvor:   NIS

Kompanija NIS je u 2021. godini značajno unapredila finansijske rezultate i ovo je za kompaniju period stabilizacije nakon krize u prošloj godini, rekao je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije. Istovremeno, kompanija nastavlja da sprovodi društveno-odgovorne projekte, u koje je od 2009. godine uloženo više od 4,1 milijardu dinara, naglasio je Smirnov. (Foto: NIS)

Prema rečima zamenika geleralnog direktora NIS-a za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije Vadima Smirnova, posle turbulentne 2020. godine, koja je donela brojne neočekivane izazove i u poslovnom i u privatnom životu, kompanija je ušla u period stabili zacije.

„Pre svega, značajno su poboljšani makroekonomski parametri i mi svedočimo rastu cena nafte i oporavku potražnje za naftnim derivatima širom sveta. Takođe, u NIS-u smo nastavili sa sprovođenjem mera za povećanje operativne efikasnosti i one daju značajne rezultate. U periodu januar-septembar njihov efekat na pokazatelj EBITDA je 1,8 milijardi dinara, što znači da naš poslovni model i finansijska disciplina daju rezultate“, rekao je Smirnov u intervjuu za magazin „Nedeljnik“.

On je dodao da je NIS prošle godine za devet meseci zabeležio finansijski gubitak, a da je sada neto dobit 13,3 milijardi dinara.

„Pokazatelj EBITDA, kao važan pokazatelj profitabilnosti, iznosi 38,2 milijarde dinara što je 3,7 puta bolje od prošlogodišnjeg rezultata, ali i više od ostvarenog u istom periodu 2019. godine. Pored toga, nastavili smo sa značajnim ulaganjem u kapitalne projekte i investirali više od 13 milijardi dinara u razvoj NIS-a“, rekao je Smirnov i dodao da je zbog nestabilnosti na tržištu i pandemije korona virusa koja još traje prerano reći da je kriza prošla.

Smirnov ističe da kompanija prošle godine, uprkos krizi, nije odustala od ulaganja u razvoj zajednice, a da je od 2009. godine u društveno odgovorne projekte uložila više od 4,1 milijarde dinara.

„Tajna naše uspešne saradnje sa zajednicom je u našoj spremnosti da saslušamo potrebe prijatelja na lokalu. Od 2009. godine sprovodimo program „Zajednici zajedno“ u 12 lokalnih zajednica širom Srbije i do sada smo zajednički realizovali više od hiljadu projekata vrednih više od 1,4 milijarde dinara. U tome imamo značajnu podršku Vlade Srbije i resornih ministarstava. Iako je 2020. godina bila izuzetno teška za nas, nismo odustali od projekata koje realizujemo godinama. Potrebe zajednice su značajne i raznovrsne i mi nastojimo da im izađemo u susret iz godine u godinu. Uostalom, prijatelje ne napuštate onda kada im je potrebna podrška, već ste tada najviše uz njih“, rekao je Smirnov.

Prema njegovim rečima, NIS sa naučnim i obrazovnim ustanovama ostvaruje saradnju u okviru programa „Energija znanja“.

„Izuzetno smo ponosni na ovaj program, a stipendiranje studenata je njegov važan deo. Podrška studentima je, zapravo, naše ulaganje u razvoj visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije, a sa druge strane time omogućavamo da mladi stručnjaci ostanu u zemlji”, naglašava Smirnov.

Kako je naveo, NIS stipendira srpske studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji i do sada je podržano oko 130 studenata, od kojih je više od 50 već zaposleno u kompaniji, a ta ulaganja će biti nastavljena i u budućnosti.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...