Ekomobilnost za čistiji vazduh

Autor:   BM

Vozila na električni i hibridni pogon najpoznatijih svetskih brendova predstavljena su danas na manifestaciji "Ekomobilnost" koja se održava prvi put u Beogradu na dve lokacije, ispred Muzeja 25. maj i u Kući Kralja Petra. Dvodnevna manifestacija posvećena je uticaju prevoznih sredstava na životnu sredinu sa ciljem širenja svesti o smanjuju zagađenja koje emituju motorna vozila. (Foto: Pixabay)

Na platou ispred Muzeja 25. maj oko 30 izlagača izložena su električna i hibridna vozila najpoznatijih automobilskih brendova Porše, Jaguar, Audi, Tojota, BMW, Volksvagen, Honda i mnogi drugi, a građani su dobili priliku da isprobaju neke od premijum modela kao što su Porše Tajkan i Macan ili električni Jaguar I - pejs.

Organizator sajma Zoran Torbica pozvao je sve zainteresovane sugrađane da danas posete plato ispred muzeja i da isprobaju električne četvorotočkaše i hibride.

Za ljubitelje električnih dvotočkaša, bicikala i trotineta, organizovana je izložba u kući Kralja Petra.

Ekomobilnost za čistiji vazduh
Građani su dobili priliku da isprobaju neke od premijum modela električnih vozila i hibrida.
(Izvor: Pixabay)

"Na manifestaciji ima oko 30 izlagača, koji predstavljaju po nekoliko eksponata koji su rešenje za mnoga ekološka pitanja, jer krećući se na električni pogon sprečavaju zagađenje," rekao je Torbica za Tanjug.

Istakao je da je vazduh u Beogradu prezagađen i da ova manifestacija ima za cilj da podigne svest građana o ekološkim pitanjima, kao i da ih motiviše da postanu deo ekološke priče u našoj zemlji.

"Jedan od glavnih uzročnika zagađenosti su motorna vozila. Benzin i dizel proizvode ugljendioksid i jedinjenja azota koji su štetni po ljudsko zdravlje", kazao je Torbica i dodao da ekološki način prevoza omogućava ljudima da "lakše dišu".

Organizator je naveo da je inspiraciju za ovu akciju dobio prilikom posete sličnoj manifestaciji koja se održavala u Sloveniji, na kojoj su posetioci isprobavali vozila sa pogonom na električnu energiju.

Ekomobilnost za čistiji vazduh
Jedan od glavnih uzročnika zagađenosti su motorna vozila, jer benzin i dizel proizvode ugljendioksid
i jedinjenja azota koji su štetni po zdravlje. (Izvor: Pixabay)

Nedovoljno razvijena infrastruktura, mali broj punjača i neobeležene biciklističke staze, ističe Torbica, sputavaju građane da koriste prevoz koji je "zdraviji".

Prema internet istraživanjima organizatora građani su naveli bezbednost kao ključni razlog zbog kojeg se odlučuju da za prevoz koriste bicikle ili trotinete koji ne zagađuju životni prostor.

Cilj manifestacije je, kaže Torbica, da stanovnici Beograda obrate pažnju ne samo na to šta voze, već i da ne bacaju smeće i opredele se za ogrev koji manje zagađuje vazduh.

Takođe je podsetio da Vlada podržava ugradnju solarnih panela koji podižu na viši nivo kako ekološku, tako i ekonomsku efikasnost i dodao da bi ugradnjom panela građani mogli da koriste električnu energiju koju sami proizvode za punjenje električnih vozila.

Direktorka marketinga Britiš motorsa u Srbiji Vera Vuković rekla je da ova kompanija izlaže pet automobila na električni i hibridni pogon, a koordinator kompanije je istakao da ovakav nov primerak košta oko 116.000 evra, dok se cena polovnog kreće u rasponu od 70 do 80.000 evra.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...