NIS objavio poslovne rezultate za prvu polovinu godine

Izvor:   NIS

U prvih šest meseci 2021. godine NIS je poslovao pod uticajem posledica pandemije COVID-19. U fokusu su bili unapređenje efikasnosti poslovanja, finansijska disciplina i investicije u ključne razvojne projekte, što je za posledicu imalo znatno unapređenje finansijskih rezultata u poređenju sa istim periodom prošle godine. (Foto: NIS)

Boljim rezultatima NIS-a doprineli su i povoljniji makroekonomski parametri, pre svega oporavak privrednih aktivnosti i rast potrošnje naftnih derivate, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Trend rasta zabeležila je i vrednost nafte, pa je tako prosečna cena nafte tipa Brent u izveštajnom periodu iznosila 64,9 dolara po barelu, što je 63 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom prošle godine.

Neto dobit NIS Grupe za prvih šest meseci 2021. godine iznosi 6,08 milijardi dinara, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada je u istom vremenskom periodu zabeležen gubitak od 10,2 milijarde dinara.

Istovremeno, pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 22,22 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od gotovo 10 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je ovaj pokazatelj iznosio 2,3 milijarde dinara.

NIS objavio poslovne rezultate za prvu polovinu godine
(Izvor:NIS)

Tokom prvih šest meseci 2021. godine zabeležen je rast prihoda od prodaje od 35 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i oni iznose 115,7 milijardi dinara.

U ovom izveštajnom periodu NIS je zabeležio značajno poboljšanje pokazatelja operativnog novčanog toka (OCF) koji je na nivou od 14,5 milijardi dinara, odnosno 132 odsto više od prošlogodišnjeg.

Obaveze NIS Grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 95,4 milijarde dinara, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine.

Uspeh je zabeležen i kod većine operativnih pokazatelja.

U Rafineriji nafte Pančevo u prvih šest meseci 2021. godine prerađeno je 1.714 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan promet naftnih derivata u izveštajnom periodu iznosio je 1.768 hiljada tona što je povećanje od 13 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, NIS je ostao posvećen daljem razvoju i modernizaciji svoje maloprodajne mreže - otvoren je prvi maloprodajni objekat na novom auto-putu „Miloš Veliki“, Gazprom benzinska stanica „Sokolići 1“. U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, ukupan obim proizvodnje za prvo polugodište ove godine iznosi 589 hiljada uslovnih tona.

Značajno su poboljšani rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment) pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) umanjen 48 odsto u odnosu na prošlu godinu.

NIS objavio poslovne rezultate za prvu polovinu godine
(Izvor:  NIS)

NIS je nastavio i da doprinosi razvoju zajednice u kojoj posluje. U okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ potpisani su sporazumi sa 12 lokalnih samouprava širom Srbije koji imaju za cilj realizaciju ekoloških projekata u koje će NIS uložiti 107,5 miliona dinara.

Povodom objave rezultata poslovanja za prvo polugodište 2021. godine, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„Ostajemo posvećeni razvoju naše kompanije. Uporedo sa konstantnim povećanjem efikasnosti poslovanja sprovodimo i veliki investiocioni program i za šest meseci ove godine uložili smo ukupno 8,6 milijardi dinara. Nastavićemo da radimo na daljem unapređenju poslovnih rezultata, uz realizaciju strateških razvojnih projekata. Na taj način učvršćujemo temelje za dalji razvoj kompanije i ostajemo siguran izvor prihoda za akcionare i naše zaposlene, kao i pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...