OKEANIMA PLOVI SOLARNI BROD

Izvor:   Tportal.hr

Dok predstavnici 190 zemalja sveta traže rešenje za klimatske promene u Cancunu, u Meksički zaliv uplovio je najveći solarni brod na svetu, koji kreatorima naše budućnosti treba da pokaže da gde ima volje – ima i načina.

PlanetSolar, 31 metar dugačak i 15 metara širok, najveći je solarni brod na planeti. Njegove motore pokreće električna energija proizvedena pomoću 500 kvadratnih metara solarnih ploča, što znači da ovaj ploveći hotel plovi ne emitujući ni grama CO2.


Dok predstavnici 190 zemalja sveta traže rešenje za klimatske promene u Cancunu, u Meksički zaljev uplovio je najveći solarni brod na svetu, koji kreatorima naše budućnosti treba da pokaže da gde ima volje – ima i načina.

Sun Powerovih 38.000 modernih fotoćelija ima 22-procentnu iskoristivost, pa su, navodno, sposobne da generišu 103,4 kW solarne energije. Inače, samo je 20-ak kW dovoljno da najveći solarni brod postigne brzinu od osam čvorova, odnosno 15 kilometara na čas.

Brod - tehnološko čudo, teško 60 tona, proizvedeno je u Knierim Yacht Clubu u nemačkom Kielu. Njegovi tvorci, Švajcarac Raphaël Domjan i Francuz Gérard d'Aboville (prvi čovek koji je uspešno preveslao Atlantik), veruju da će postati najbrži brod koji je oplovio našu planetu.

Čitav projekat koštao je 16 miliona evra. Ovi vizionari podsećaju da su najveća otkrića naše planete ostvarena upravo plovilima.

„Čini se da smo zaboravili koliko ovakav transport može biti čist. Brodovi su najkorišćenije sredstvo za prevoz roba i u ukupnoj emisiji CO2 godišnje učestvuju sa 6 % (1,4 milijarde tona CO2 u 2008. godine), što je dvostruko više od avionskog transporta”, ističe ekipa PlanetSolara.Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...