Održana Srpska matematička olimpijada za učenike srednjih škola, uz podršku NIS-a

BM

Srpska matematička olimpijada za učenike srednjih škola u 2018/2019. školskoj godini održana je u periodu od 5-6. aprila 2019. godine. Kompanija NIS je i ove, kao i proteklih 6 godina, podržala organizaciju srpske matematičke olimpijade, na kojoj je ove godine učestvovalo 34 učenika.

Učenike su prilikom otvaranja olimpijade pozdravili Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije, Bojan Bašić, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i vođa srpskih timova na međunarodnim matematičkim olimpijadama.

Na dvodnevnom takmičenju prvih šest učenika, pobednika Srpske matematičke olimpijade za učenike srednjih škola, plasirala su se na Balkansku matematičku olimpijadu, koja će se ove godine održati u Kišinjevu (Moldavija) od 30. aprila do 5. maja. Predstavnici Srbije na ovoj olimpijadi biće učenici Matematičke gimnazije: Jelena Ivančić, Pavle Martinović, Aleksa Milojević, Miloš Milićev, Jovan Toromanović i Vladimir Viktor Mirjanić.

Pored Srpske matematičke olimpijade, NIS pruža podršku i učešću matematičke ekipe Srbije na međunarodnim takmičenjima u 2019. godini, Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, kao i Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, na koja odlaze najuspešniji učenici sa nacionalnih olimpijada.

Ovogodišnja Međunarodna matematička olimpijada će biti održana u Batu (Velika Britanija) od 11. do 22. jula. Ekipa koja će predstavljati Srbiju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi biće definisana na dodatnom izbornom takmičenju krajem maja, a za mesto takmičara i predstavnika matematičkog tima Srbije takmičiće se 12 najbolje plasiranih učenika sa Srpske matematičke olimpijade.

Nacionalne i međunarodne olimpijade znanja iz prirodnih nauka kompanija NIS podržava od 2013. godine. U saradnji sa stručnim i naučnim društvima, NIS je do sada podržao 34 srpske i međunarodne olimpijade znanja iz fizike, matematike i hemije. Uz podršku NIS-a, preko programa „Energija znanja“, srpski olimpijci su do sad osvojili ukupno 77 medalja na međunarodnim olimpijadama iz prirodnih nauka, od kojih čak 31 na međunarodnim takmičenjima iz matematike.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...