Industrijski turizam - izlet do fabrike struje

EPS Energija

Elektrane TENT-a godišnje poseti i do 3.000 ljudi, a među gostima su visoki državni zvaničnici, ugledni privrednici, eminentni naučni radnici, ali i umetnici, studenti, đaci, penzioneri... (foto: TENT A / Panoramio.com)

Po ugledu na velike svetske kompanije, u ogranku TENT JP Elektroprivreda Srbije poslednjih godina sve se više razmišlja o pokretanju industrijskog turizma. Početni koraci u tom smeru već su učinjeni, a bogata iskustva sa gostovanja po inostranstvu mogla bi poslužiti kao dragoceni „suveniri“. Znatnim ulaganjima u revitalizaciju i ekološku modernizaciju postrojenja, sistematskom brigom o bezbednosti i zdravlju zaposlenih, te kvalitetu života lokalne zajednice, stvorena je povoljna „klima“ da najveća fabrika struje u regionu postane atraktivna „destinacija“ za posetioce iz zemlje i inostranstva. Kao uzoran domaćin, obrenovački elektroprivredni gigant otvorio je svoje kapije svim radoznalcima koji žele da se uvere kako se na društveno odgovoran način, po evropskim standardima, u Srbiji „pravi struja“.

„Prema podacima nadležnih službi, elektrane TENT-a godišnje obiđe više od 3.000 posetilaca. Osim visokih državnih zvaničnika, uglednih privrednika i eminentnih naučnih radnika, gosti su i umetnici, studenti, đaci, penzioneri, a aktuelna dešavanja u TENT-u neretko su i predmet medijske pažnje. Mnogi žele da obiđu postrojenja koja čine trećinu proizvodnih kapaciteta EPS-a i proizvode oko 50 odsto srpske struje,“ kaže Stanko Bekčić, rukovodilac Službe za obuku kadrova u TENT-u.

Zavisno od cilja posete i interesovanja posetilaca, moguće je videti skoro svaki deo pogona i gotovo sve faze proizvodnog procesa – od momenta kada iz rudnika u elektranu pristignu neophodne količine uglja do onog kada iz snažnih mašina poteku dragoceni kilovati električne energije kojima se obezbeđuje stabilnost domaćeg elektroenergetskog sistema i uredno snabdevanje potrošača. Naravno, u ogranku TENT postoje restriktivni prostori gde je zabranjeno osmatranje, snimanje i pristup. Inače, najveće interesovanje izazivaju turbine, generatori i komande blokova, a pažnju pobuđuju i vozila železničkog transporta ili dimnjaci visoki preko 150 metara.

Posete se brižljivo planiraju i organizuju, a program obilaska pogona upotpunjen je razgovorom sa zaposlenima, odgovarajućim flajerima, video-prezentacijama i drugim edukativnim materijalom. Stručnjaci su uvek na raspolaganju gostima, spremni da im pruže sve potrebne informacije i svaku vrstu pomoći.   

Ono čemu se u TENT-u poklanja posebna pažnja jeste bezbednost na radnom mestu i u radnoj okolini, kako zaposlenih i izvođača radova tako i posetilaca.

„TENT je prvi u EPS-u uspostavio i primenjuje tri standarda kvaliteta: ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001. Sertifikat OHSAS 18001 dobili smo 2010. godine, čime smo praktično pokazali koliku važnost pridajemo zaštiti i bezbednosti zaposlenih, izvođača radova i posetilaca. Sektor za upravljanje rizicima (službe bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara i obezbeđenja i odbrane) u potpunosti je osposobljen da svakog posetioca prihvati i, uz prethodnu pripremu, ukazivanje na eventualne rizike i obavezu upotrebe sredstava za ličnu zaštitu, bezbedno sprovede po delu objekta koji namerava da obiđe,“ naglašava Jovan Vasković, rukovodilac Sektora za upravljanje rizicima.

Prema rečima naših sagovornika, posete TENT-u su besplatne, ali moraju biti organizovane i unapred najavljene.

Spremni za goste

Kad je reč o posetama, najveće obaveze ima onaj ko se u datom momentu nalazi u ulozi domaćina, s obzirom na to da je precizno definisano ko, kako i pod kojim uslovima u TENT-u, odnosno EPS-u, može da prima posetioce. Što se tiče nadležnih sektora (Sektor za ljudske resurse i Sektor za upravljanje rizicima), njihove obaveze takođe su definisane odgovarajućim procedurama koje oni, kroz redovne aktivnosti svojih službi, implementiraju i primenjuju u praksi. Uvek su spremni da na primeren način dočekaju, ugoste i isprate sve posetioce za koje naše elektrane, između ostalog, predstavljaju i turističku atrakciju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...