Umetnost i kultura

I ŽENE IMAJU DUŠU

Želimo ženama da se u svim pravima izjednače sa muškarcima

KAFANSKI TRIBUNAL

"Ono što se u kafanskom životu jasno oslikava jeste ta društvena razlika između onih malobrojnijih dobrostojećih i, na žalost, brojnijih sa vrlo skromnim prihodima."

OSKAR I PROPAST FRANCUSKOG FILMSKOG SISTEMA

Nova politika Sarkozyevih reformatora vodi neposredno u podržavanje komercijalnih filmova čija će distribucija biti u rukama najbogatijih distributera i vlasnika ogromnih bioskopskih kompleksa

ČAS IZ ANATOMIJE NEZNANJA

Razmišljanje nad jednom slikom o strategiji za potiskivanje neznanja

PRVI LET AEROPUTA

Društvo za vazdušni saobraćaj - Aeroput zvanično je registrovano 7. juna 1927. godine, prvi avioni u Beograd su stigli početkom februara, a prva linija je otvorena 15. februara 1928. godine.

ON NIJE TOLIKO PAMETAN KOLIKO MISLI

Britanski istraživač tvrdi da je ego muškarca često veći od njegovog stvarnog koeficijenta inteligencije. Međutim, mnogi će se iznenaditi kada pročitaju šta žene misle o muškom intelektu.

"ZELENI PORNIĆ" O SEKSU KOD INSEKATA

Izabela Roselini na ovogodišnjem filmskom festivalu Berlinale prikazuje svoj kratkometražni film "Zeleni porno". U filmu, koji je napravljen za prikazivanje na mobilnim telefonima, glumica je obučena kao različiti insekti

IZLOŽBA SA RASKRSNICE CIVILIZACIJA

Avganistan nije samo zemlja rata, razaranja i terorizma, već i života, kulture i umetnosti o čemu svedoče spaseni ostaci

SPALJIVANJE NABOKOVA

Sin poznatog pisca hoće da spali njegov nezavršeni roman da bi ga zaštitio “od psiholoških analiza istraživača ‘Lolite’, zato što se njihov idiotizam graniči sa zločinom”

JOŠ JEDAN ANTIKURANSKI FILM U HOLANDIJI

Već viđeno u Holandiji. Jedan političar planira da objavi film u kojem se za svetu knjigu islama, Kuran, tvrdi da promoviše nasilje i netoleranciju. Političari i muslimanski lideri plaše se ponavljanja 2004. godine, kada je režiser Teo van Gog ubijen na ulici u Amsterdamu.