Ugalj

Ugalj na klackalici

Dok je američki predsednik Donald Tramp za temelj energetske politike svoje administracije proglasio oživljavanje rudnika uglja, koji su u SAD dugo u krizi, u svetu se smanjuje korišćenje uglja.

Produkti sagorevanja uglja - prilika za EPS

Dostupnost produkata sagorevanja uglja (PSU) nije problem. Pitanje koje onda ostaje je njihov potreban kvalitet i prihvatanje tržišta. Potrebno je da se pokaže da je redovna kontrola kvaliteta neophodna i da se na osnovu pilot-projekata i istraživanja razvije to tržište, kaže Ivan Skidmor, predsednik Udruženja proizvođača produkata sagorevanja uglja ECOBA.

Lignit za pouzdanost sistema

Rezerve uglja od 1,6 milijardi tona u kostolačkom i oko tri milijarde tona u kolubarskom basenu osnova su za kreiranje strateškog plana razvoja. Uz povećanje mera zaštite životne sredine i povećanje procenta „zelene” energije, proizvodnja uglja ostaje oslonac elektroenergetske nezavisnosti Republike Srbije, poruka je sa stručnog skupa Energetika 2017.

Rudari bolji od bilansa

Rudarskom sektoru TE-KO Kostolac je tokom prvog kvartala premašio plan proizvodnje uglja.

Novi kopovi uglja u Kolubari za stabilnu proizvodnju struje

U Rudarskom basenu Kolubara EPS će ove godine uložiti oko 250 miliona evra u tri nova kopa - polje E, G i Radljevo, koja će dugoročno obezbediti stabilnu proizvodnju uglja za Termoelektrane Nikola Tesla A i B i TE Kolubara, a time i stabilnu proizvodnju električne energije, kaže ministar energetike Aleksandar Antić za Tanjug

Najveća investicija u Srbiji u RB Kolubara

U Rudarskom basenu Kolubara biće uloženo 250 miliona evra i to će biti najveća investicija u Srbiji, najavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, prilikom jučerašnje posete Polju D u Rudarskom basenu Kolubara na Međunarodni praznik rada.

Tri decenije eksploatacije uglja na kopu Drmnu

Tokom tri decenije sa površinskog kopa Drmno termoelektranama u Kostolcu je isporučeno 157,34 miliona tona lignite.

Članice EU uvoze sve više fosilnih goriva

Zemlje članice Evropske unije od 1990. do 2015. smanjile potrošnju energije za 2,5 odsto ali su povećale uvoz fosilnih goriva.

Lokomotiva razvoja Srbije – EPS i Kolubara

EPS i Kolubara su lokomotiva razvoja Srbije, rekao je minister rudarstva i energetike Aleksanar Antić na proslavi šest decenija rada Polja B, Prerade i TE Kolubara, dok je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a istakao da su to stubovi stabilnosti proizvodnog procesa i nezaobilazne karike proizvodnog lanca Elektroprivrede Srbije. (foto: Rdarski basen Kolubara, Polje B)

Brexit skida ugalj sa britanske crne liste

Britanija bi, zbog Brexita, mogla odustati od ideje da do 2023. godine zatvori termoelektrane na ugalj. To se vidi već i po tome što će termoelektrane na ugalj ove će zime dobiti finansijsku podršku za rad.