Ugalj

Braće lignit umesto grožđa

Zbog širenja obližnjih kopova Kolubare seoce Zeoke kod Lazarevca treba da se izmesti, čime će biti stavljena tačka na tamošnju vinarsku tradiciju, čiji koreni sežu od rimskog doba.

Azija i Evropa gladne američkog uglja

Dok Amerikanci zbog jeftinog gasa i ekoloških razloga sve manje koriste ugalj ovaj energent je vrlo tražen u Aziji i Evropi. Tokom prošle godine iz SAD je izvezeno 107 miliona tona uglja, u vrednosti od skoro 16 milijardi dolara.

Srećno ponovo u Strmostenu

U rudniku Vodna u subotu je svečano otvorena jama Strmosten. Rezerve od oko 2,5 miliona tona mrkog uglja obezbeđuju da se u basenu Rudnika mrkog uglja Rembas ponovo eksploatiđe ugalj narednih 15 do 20 godina, sa godišnjom proizvodnjom od 150.000 do 200.000 tona.

Rudnik Kakanj dobio novi bager

U Rudniku mrkog uglja Kakanj, na površinskom kopu Vrtlište, pušten je u rad novi elektro-hidraulični bager. Ova i najavljene nove investicije omogućiće ovom rudniku povećavanje utovarnih kapaciteta.

Tužbe zbog malverzacija u Kolubari

Zbog malverzacija u Rudarskom basenu Kolubara Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv 28 osoba. U optužnici su opisane malverzacije od novembra 2007. do 30. juna 2009. godine.

Biće uglja iz Rembasa

Rudnik Rembas neće biti ugašen zahvaljujući ulaganju 10 miliona evra. Očekuje se završetak radova do 2015. godine, kada će Rembas imati za eksploataciju pripremljeno više od osam milion tona uglja i bez problema će proizvoditi 300.000 tona godišnje naredne dve decenije. Jama Strmosten se otvara 31. marta.

Kineski rudari i dalje pod zemljom

Zbog isparenja otrovnih gasova spasioci ni juče nisu mogu da dođu do 17 kineskih rudara, koje je u četvrtak zarobila eksplozija u rudniku uglja.

Zarobljeni rudari

Eksplozija u kineskom rudniku uglja „zarobila“ je 17 rudara, koji se nalaze na oko 50 metara od ulaska u rudnik. Spasilačke ekipe su na terenu.

Bosanski rudari traže ravnopravnost

Rudari Bosne i Hercegovine traže isti regres i topli obrok kao zaposlenici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. To bi značilo 15 konvertibilnih maraka toplog obroka i 907 konvertibilnih maraka regresa.

Diskriminacija u Kolubari

Penzioneri Rudarskog basena Kolubara pokreću postupke protiv Elektroprivrede Srbije za dobit iz 2005. godine. U lazarevačkom sudu već su zakazana prva ročišta.