Ugalj

Ugalj uvek može da bude zeleniji

Koncept e-mobility, koji bi trebalo da je eko-frendli, zahteva mnogo energije, a sada ne vidimo jasno odakle bi se sva ta energija obezbedila. Zato mislim da će veliki broj proizvođača uglja opstati, rekao je za EPS Energiju Tomas Jabs, izvršni direktor za globalne projekte kompanije FL Smidth.

Godišnjica Polja D

Najveći ugljenokop u Srbiji napunio 57 godina. Tokom skoro šest decenija rada iskopano 538 miliona tona uglja kao i 1,4 milijarde kubika otkrivke. Požrtvovanje i predan rad zaposlenih održali kop koji je svojevrsna škola rudarstva

Polje G - kop za energetsku bezbednost Srbije

Na novom EPS-ovom kopu, Polju „G“ u Rudarskom basenu „Kolubara“, gde je juče svečano obeleženo otpočinjanje s kopanjem „crnog zlata“, godišnje će se proizvodi između pet i šest miliona tona uglja. EPS će 2017. godinu završiti sa proizvodnjom uglja većom za 1,6 miliona tona nego 2016. godine. Energetski sistem Srbije spreman je za zimu kakva god da bude, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naglasio da na deponijama imamo ukupno 1,6 miliona tona uglja.

Modernizacija rudarske opreme u RB Kolubara

Najveći odlagač u EPS-ovom ugljenokopu Kolubara krenuo je ka kopu Tamnava – Zapadno polje.

Finska napušta elektrane na ugalj

Krajnji rok za ukidanje elektrana na ugalj u Finskoj je 2030. godina, a zameniće ih uglavnom nuklearke.

Kolubarski kopovi - stub stabilnosti energetskog sistema

Rudari RB Kolubara visokoproduktivni i tokom vrelih letnjih dana. Prosečna dnevna proizvodnja na kopovima, uprkos tropskim vrućinama, bila je oko 90.000 tona uglja. Najveći teret pojačane proizvodnje iz termosektora podneli su rudari na kopu Tamnava–Zapadno polje.

Rudari - najčvršća karika u lancu sigurnosti srpskog energetskog sistema

Iz godine u godinu rudari Elektroprivrede Srbije svojim radom dokazuju da su najčvršća karika u lancu sigurnosti srpskog energetskog sistema, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, čestitajući 6. avgust, Dana rudara.

I pored sukoba Donbas prodaje ugalj Ukrajincima

Donbas može da snabdeva Ukrajinu ugljem bez obzira na sukob i na političke nesuglasice. To je jeftiniji nego uvoziti ugalj iz Južnoafričke Republike, Australije ili SAD.

Izmešta se korito reke Kolubare

Da bi se u Rudarskom basenu Kolubara otvorilo polje G sa 36,4 miliona tona uglja izmešten je deo korita reke Kolubare. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v.d. direktor EPS-a poručili su da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog sistema u Srbiji.

Grade se novi objekti na kopu Drmno

Da bi se stvorili uslovi za stabilan, pouzdan i efikasan rad osnovne rudarske mehanizacije u periodu do 2025. godine u rudarskom sektoru ogranka TE-KO Kostolac počela je realizacija neophodnih investicionih aktivnosti koje treba da obezbede uslove za rad na ovom delu ugljenog ležišta Površinskog kopa Drmno.