Ugalj

Ukrajina: smanjuje se proizvodnja uglja, ugrožena elektro-energetika

Većina rudnika uglja u istočnoj Ukrajini smanjila ili potpuno obustavila proizvodnju uglja zbog čega vlada u Kijevu razmišlja o tome da zabrani izvoz i počne sa uvozom ovog energenta
(foto, Burštinska termoelektrana u blizini grada Amber, Ivano – frankovska oblast u Ukrajini)

Lignit sa kopa Veliki Crljeni tokom vikenda u TENT-u

Kopanje uglja na „Kolubarinom“ kopu „Veliki Crljeni“ doprineće smanjenju uvoza struje tokom zime za oko 30 miliona evra. Nagoveštavajući da bi se sa kopanjem uglja na kopu „Tamnava zapadno polje”moglo startovati do kraja godine ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da se, ipak, u Ministarstvu rudarstva i energetike pripremaju dva scenarija za uvoz struje tokom zime, jedan je od evropskih zemalja, a drugi od zemalja iz okruženja. (foto: Bager „glodar 2“)

Ugalj se opet kopa na kostolačkom kopu „Drmno"

Od maja obilne kiše ugrožavaju rad kostolačkih kopova. Na kopu „Drmno“ proizvodnja uglja je posle nevremena 23. jula bila obustavljena ali, brzom intervencijom rudari su juče opet počeli da kopaju ugalj.

Tamnava zaustavila bagere

Dok ne počne ispumpavanje vode iz veštačkog jezera nastalog tokom majskih poplava na kopu „Tamnava-Zapadno polje” čini se sve kako bi se mehanizacija, koja nije potopljena, obezbedila i pripremila za rad u narednom periodu.

Japan nudi pomoć RB Kolubara

Prilikom obilaska poplavljenih kopova japanska delegacija ponudila pomoć za sanaciju štete u Rudarskom basenu Kolubara

Kolubarski ugalj prvi prioritеt u sanaciji od poplava

Hitno ispumpavanjе vodе iz kolubarskih površinskih kopova i normalizacija snadbеvanja TE Nikola Tesla nеophodnom količinom uglja za zimsku sеzonu je prioritet u sanaciji posledica od poplava, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na sastanku sa predstavnicima EPS-a i vodoprivrednih preduzeća.

Sa kolubarskih kopova od danas u TENT ide 45.000 t uglja dnevno

U RB Kolubara počeo da radi i drugi sistem za proizvodnju uglja na Polju D, tako da će Termoelektranama Nikola Tesla u Obrenovcu umesto 20.000 biti isporučivano 45.000 tona uglja dnevno.

Na kopu Drmno dovoljno uglja i za novi termoblok

Studija opravdanosti dokazala je da na kopu „Drmno“ postoje eksploatacione rezerve uglja od blizu 300 miliona tona, što obezbeđuje potrebne količine uglja za rad postojećih termoelektrana u PD TE - KO „Kostolac“ i novog bloka „B3“ snage 350 megavata.

Kolubarskog lignita dovoljno za zimu

Rekordnom proizvodnjom uglja rudari RB „Kolubara”, pre svega na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, obezbedili da na deponijama u termoelektranama TENT-a bude više uglja od planiranih količina, što obećava sigurnu proizvodnju struje u zimskom periodu. (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Kolubara dobija novi kop

Otvaranje površinskog kopa Radljevo, koji je planiran još davne 1978. godine, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara”, pored racionalizacije poslovanja i sprečavanje zloupotreba, ističe kao značajan rezultat u prvih godinu dana od kada je na čelu ove kompanije EPS-a.