Ugalj

Na kolubarskim kopovima „zeleni” sistem za ugalj

U okviru projekta Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom uglјenom basenu EPS je juče počeo transport odlagača za novi sistem BTO (bager-traka-odlagač) sa montažnog placa u Zeokama na Polje C Rudarskog basena Kolubara. U okviru prvog „zelenog” projekta u JP EPS je i nabavka sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja i odlagača za međuslojnu jalovinu za ugljenokop Tamnava-Zapadno polje. Ceo projekat vredan je 181 milion evra.

Za remonte na kolubarskim kopovima 140 miliona evra

Tokom 2016. godine u održavanje i remont u Rudarskom basenu Kolubara biće uloženo 140 miliona evra, obećao je danas, po obilasku kopova u Baroševcu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. (foto: Tanjug)

Dve decenije ugljenokopa Tamnava-Zapadno polјe

Najveći kop EPS-a, „Таmnаvа - Zаpаdnо pоlје”, obeležio 20 godina rada. Svаkа čеtvrtа siјаlicа u Srbiјi siја zаhvаlјuјući lignitu sа ovog kopa.

Rešen plasman uglja JP PEU Resavica

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) potpisali su danas sporazum o trajnom rešenju plasmana uglja iz "Ibarskih rudnika", čime je zamrznut najavljeni štrajk rudara, rekao je Tanjugu predsednik Glavnog odbora Sindikata rudnika Goran Nikolić.

Energetska efikasnost na kopu Tamnava-Zapadno polje

EPS je sa ABB-om potpisao ugovor za nabavku opreme i softvera za kop Tamnava-Zapadno polje, kojim će biti obezbeđeno bolje upravljanje kvalitetom uglja a samim tim i čistija životna sredina. (foto: Frank Šamer, direktor za rudarske sisteme ABB-a i Aleksandar Obradović, direktor EPS-a potpisuju ugovor)

Kolubara „preti“ rekordom

Od početka godine na kopu Tamnava – Zapadno polje, koji je pretrpeo najteže posledice od prošlogodišnjih poplava, proizvedeno je oko 8,5 miliona tona uglja, a iz EPS-a najavljuju da će do kraja godine premašiti planiranu proizvodnju.

Drmno obnovljeno sopstvenim snagama

Da bi posle prošlogodišnjih poplava nastavili sa uspešnom proizvodnjom uglja u ogranku „TE-KO Kostolac“ rudari „PK Drmno“ razvili su specijalnu tehnologiju, na osnovu sopstvenog iskustva, koristeći raspoloživu rudarsku opremu. (foto: poplavljeni kop u „TE-KO Kostolac“ tokom prošlogodišnjih poplava)

Ugalj se više neće proizvoditi u Engleskoj

Britanci gase i poslednji rudnik uglja. Nacionalna kompanija za britanski ugalj najavila je za 15. decembar 2015. zatvaranje rudnika Kelinglej u mestu Bil u Engleskoj.

Stara cena uglja

EPS je cenu uglja za industriju i široku potrošnju iz Rudarskog basena Kolubara i Termoelektrana-kopova Kostolac vratio na nivo iz januara 2013. Godine. Ove godine neće biti poskupljenja uglja.

Krenuo ugalj sa kopa „Tamnava - Zapadno polje”

Na kopu „Tamnava - Zapadno polje”, koje je poplavljeno u majskim poplavama, ponovo se od juče kopa ugalj, a premijer Aleksandar Vučić poručuje da će energetski sistem Srbije biti stabilan i da neće biti restrikcija. (foto Tanjug)