Ugalj

Kolubarski kopovi spremni za zimu

Završeni remonti ugljenih sistema na Kolubarskim kopovima obezbediće pouzdan rad sistema i neometanu proizvodnju uglja u narednom periodu. (foto: Rotorni bager Plava ptica)

Kolubarski rekord

I pored problema sa klizištem na Polju D rudari Kolubare su od nove godine iskopali oko 12 miliona tona uglja, što je četiri odsto više od plana.

Glodar 1 premostio reku Kolubaru

Brzinom od 400 metara na sat bager Glodar 1 je za četiri dana na površinskim kopovima uglja Rudarskog basena Kolubara prevalio put od 10 kilometara. Od kopa Veliki Crljeni do kopa Tamnava-Zapadno polje Hlodar 1 je “pregazio” i reku Kolubaru.

Kolubarski lignit i dalje stožer energetske bezbednosti

Bez RB Kolubare kao najbitnijeg dela EPS-a, hteo neko to da vidi ili ne, nema elektroenergetske stabilnosti i nema energetske budućnosti Srbije. Da bi i dalje svaku drugu sijalicu u zemlji “palio” kolubarski lignit neophodno je u ove ugljenokopove godišnje ulagati 120 do 150 miliona evra, kaže Milorad Grčić, direktor RB Kolubara, ističući da će ovaj system još bolje funkcionisati kada se završi vraćanje Kolubara Metala u porodicu Rudarskog basena Kolubara.

Modernizacija ugljenokopova Kolubare

EPS i RB Kolubara koupovinom novog bagera i rudarske opreme unapređuju zaštitu životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Nemačka: zatvaraju se nuklearke a otvaraju nove centrale - na ugalj

Svi hvale Nemačku zbog okretanja obnovljivim izvorima ali se retko govori o tome da raste i produkcija električne eneregije iz uglja
(foto, termoelektrana u Nojratu kod Kelna)

Kineski gas iz uglja

Kako bi zadovoljili rastuću potražnju za energentima Kina planira da uloži 14 milijardi dolara u pilot projekat za preradu uglja u gas. Pokretanje prvog projekta ugalj u gas očekuje se krajem ove godine a do 2015. godine Kinezi očekuju da na taj način dobiju 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Zeleni kredit za bolju efikasnost Kolubare

EPS i nemačka KfW banka potpisali su ugovor o kreditu vrednom 65 miliona evra i bespovratnoj pomoći za projekat Unapređenje zaštite životne sredine u RB Kolubara. Procenjuje se da je vrednost projekta 181,6 miliona evra, a predviđeno je da projekat traje 3,5 godine. Za realizaciju ovog projekta EBRD je obezbedila kredit od 80 miliona evra, a EPS 27 miliona evra.

Ugašen požar u Kolubari

Požar koji je izbio u juče ujutru, u ranim jutarnjim satima na površinskom kopu Kolubare - Tamnava-Istočno polje je ugašen. Procenjuje se da je šteta velika, a jedna osoba je lakše povređena

Više uglja iz Kolubare

Za osam meseci na površinskim kopovima Rudarskog basena Kolubara proizvedeno je oko 18,73 miliona tona uglja ili oko 134 hiljade iznad plana za ovaj period.