Ugalj

Sa kolubarskih kopova od danas u TENT ide 45.000 t uglja dnevno

U RB Kolubara počeo da radi i drugi sistem za proizvodnju uglja na Polju D, tako da će Termoelektranama Nikola Tesla u Obrenovcu umesto 20.000 biti isporučivano 45.000 tona uglja dnevno.

Na kopu Drmno dovoljno uglja i za novi termoblok

Studija opravdanosti dokazala je da na kopu „Drmno“ postoje eksploatacione rezerve uglja od blizu 300 miliona tona, što obezbeđuje potrebne količine uglja za rad postojećih termoelektrana u PD TE - KO „Kostolac“ i novog bloka „B3“ snage 350 megavata.

Kolubarskog lignita dovoljno za zimu

Rekordnom proizvodnjom uglja rudari RB „Kolubara”, pre svega na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, obezbedili da na deponijama u termoelektranama TENT-a bude više uglja od planiranih količina, što obećava sigurnu proizvodnju struje u zimskom periodu. (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Kolubara dobija novi kop

Otvaranje površinskog kopa Radljevo, koji je planiran još davne 1978. godine, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara”, pored racionalizacije poslovanja i sprečavanje zloupotreba, ističe kao značajan rezultat u prvih godinu dana od kada je na čelu ove kompanije EPS-a.

Kolubarski kopovi spremni za zimu

Završeni remonti ugljenih sistema na Kolubarskim kopovima obezbediće pouzdan rad sistema i neometanu proizvodnju uglja u narednom periodu. (foto: Rotorni bager Plava ptica)

Kolubarski rekord

I pored problema sa klizištem na Polju D rudari Kolubare su od nove godine iskopali oko 12 miliona tona uglja, što je četiri odsto više od plana.

Glodar 1 premostio reku Kolubaru

Brzinom od 400 metara na sat bager Glodar 1 je za četiri dana na površinskim kopovima uglja Rudarskog basena Kolubara prevalio put od 10 kilometara. Od kopa Veliki Crljeni do kopa Tamnava-Zapadno polje Hlodar 1 je “pregazio” i reku Kolubaru.

Kolubarski lignit i dalje stožer energetske bezbednosti

Bez RB Kolubare kao najbitnijeg dela EPS-a, hteo neko to da vidi ili ne, nema elektroenergetske stabilnosti i nema energetske budućnosti Srbije. Da bi i dalje svaku drugu sijalicu u zemlji “palio” kolubarski lignit neophodno je u ove ugljenokopove godišnje ulagati 120 do 150 miliona evra, kaže Milorad Grčić, direktor RB Kolubara, ističući da će ovaj system još bolje funkcionisati kada se završi vraćanje Kolubara Metala u porodicu Rudarskog basena Kolubara.

Modernizacija ugljenokopova Kolubare

EPS i RB Kolubara koupovinom novog bagera i rudarske opreme unapređuju zaštitu životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Nemačka: zatvaraju se nuklearke a otvaraju nove centrale - na ugalj

Svi hvale Nemačku zbog okretanja obnovljivim izvorima ali se retko govori o tome da raste i produkcija električne eneregije iz uglja
(foto, termoelektrana u Nojratu kod Kelna)