Ugalj

Grčka: Ubrzano ukidanje lignita i uglja

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Agios Dimitrios

Bugarska zavisna od struje iz uglja

Bugarska, koja, inače, uvozi više električne energije nego što izvozi, mora tokom naredne decenije aktivno da traži mehanizme zamene uglja ili tehnologije koje ne zagađuju životnu sredinu, jer 60% električne energije proizvodi u termoelektranama.

Japan gradi 22 nove termoelektrane na ugalj

Japan, koji ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju najavljuju kao jednu od "najzelenijih" olimpijada u istoriji, planira gradnju čak 22 termoelektrane na ugalj.

Vlada Nemačke usvojila zakon o napuštanje uglja kao goriva

Nemačka će najkasnije do 2038. godine prestati da koristi ugalj kao gorivo, a taj rok može da bude pomeren i na 2035. godinu, precizirano je u danas usvojenom zakonu u Savetu ministara Vlade Nemačke.

Nemci (ne)odustaju od uglja

Istovremeno sa zatvaranjem rudnika mrkog uglja i gašenjem termoelektrana, kojima će isplatiti obeštećenje od 40 milijardi evra, Nemačka gradi novu TE na ugalj, koja će trošiti uvozni ugalj i biti među 10 najvećih emitera ugljen-dioksida u ovoj zemlji.

Elektroprivreda BiH zapošljava rudare

Posle protesta zaposlenih u Rudnika mrkog uglja Zenica u rudarskoj jami Stranjani Elektroprivreda BiH traži 50 rudara za rad u jami Raspotočje.
Rudari jame Stranjani. Foto: E. M./Klix.ba

Kolubarsko Polje E raspolaže sa 450 miliona tona uglja

Ispod Polja E u Kolubari leži 450 miliona tona uglja rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije prilikom obilaska radova na na izmeštanju dela korita reke Peštan u Lazarevcu.

Finiš pred start kopa Drmno

Počeo transport odlagača u „TE- KO Kostolac“ na površinskom kopu uglja “Drmno”, što je još jedan korak ka završetku priprema za početak rada novog bloka „Kostolac B3“, najvažnijeg energetskog projekta u Srbiji decenijama unazad.

Više uglja uz najmoderniji bager

Na Površinskom kopu „Drmno" u Kostolcu, počeo je transport novog sistema bager-traka-odlagač koji će omogućiti povećanje proizvodnje uglja sa sadašnjih devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Burna reagovanja na gašenje termoelektrana u Nemačkoj

Odluka nemačke Komisije za ugalj o postepenom gašenju termoelektrana na ugalj izazvala je bojazan da će breme njenog sprovođenja pogoditi građane i privredu. „Hoćemo da osiguramo trajnu energetsku bezbednost”, ističe nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.