Ugalj

Kolubarskog lignita dovoljno za zimu

Rekordnom proizvodnjom uglja rudari RB „Kolubara”, pre svega na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, obezbedili da na deponijama u termoelektranama TENT-a bude više uglja od planiranih količina, što obećava sigurnu proizvodnju struje u zimskom periodu. (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Kolubara dobija novi kop

Otvaranje površinskog kopa Radljevo, koji je planiran još davne 1978. godine, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara”, pored racionalizacije poslovanja i sprečavanje zloupotreba, ističe kao značajan rezultat u prvih godinu dana od kada je na čelu ove kompanije EPS-a.

Kolubarski kopovi spremni za zimu

Završeni remonti ugljenih sistema na Kolubarskim kopovima obezbediće pouzdan rad sistema i neometanu proizvodnju uglja u narednom periodu. (foto: Rotorni bager Plava ptica)

Kolubarski rekord

I pored problema sa klizištem na Polju D rudari Kolubare su od nove godine iskopali oko 12 miliona tona uglja, što je četiri odsto više od plana.

Glodar 1 premostio reku Kolubaru

Brzinom od 400 metara na sat bager Glodar 1 je za četiri dana na površinskim kopovima uglja Rudarskog basena Kolubara prevalio put od 10 kilometara. Od kopa Veliki Crljeni do kopa Tamnava-Zapadno polje Hlodar 1 je “pregazio” i reku Kolubaru.

Kolubarski lignit i dalje stožer energetske bezbednosti

Bez RB Kolubare kao najbitnijeg dela EPS-a, hteo neko to da vidi ili ne, nema elektroenergetske stabilnosti i nema energetske budućnosti Srbije. Da bi i dalje svaku drugu sijalicu u zemlji “palio” kolubarski lignit neophodno je u ove ugljenokopove godišnje ulagati 120 do 150 miliona evra, kaže Milorad Grčić, direktor RB Kolubara, ističući da će ovaj system još bolje funkcionisati kada se završi vraćanje Kolubara Metala u porodicu Rudarskog basena Kolubara.

Modernizacija ugljenokopova Kolubare

EPS i RB Kolubara koupovinom novog bagera i rudarske opreme unapređuju zaštitu životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Nemačka: zatvaraju se nuklearke a otvaraju nove centrale - na ugalj

Svi hvale Nemačku zbog okretanja obnovljivim izvorima ali se retko govori o tome da raste i produkcija električne eneregije iz uglja
(foto, termoelektrana u Nojratu kod Kelna)

Kineski gas iz uglja

Kako bi zadovoljili rastuću potražnju za energentima Kina planira da uloži 14 milijardi dolara u pilot projekat za preradu uglja u gas. Pokretanje prvog projekta ugalj u gas očekuje se krajem ove godine a do 2015. godine Kinezi očekuju da na taj način dobiju 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Zeleni kredit za bolju efikasnost Kolubare

EPS i nemačka KfW banka potpisali su ugovor o kreditu vrednom 65 miliona evra i bespovratnoj pomoći za projekat Unapređenje zaštite životne sredine u RB Kolubara. Procenjuje se da je vrednost projekta 181,6 miliona evra, a predviđeno je da projekat traje 3,5 godine. Za realizaciju ovog projekta EBRD je obezbedila kredit od 80 miliona evra, a EPS 27 miliona evra.