Ugalj

Rudari - najčvršća karika u lancu sigurnosti srpskog energetskog sistema

Iz godine u godinu rudari Elektroprivrede Srbije svojim radom dokazuju da su najčvršća karika u lancu sigurnosti srpskog energetskog sistema, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, čestitajući 6. avgust, Dana rudara.

I pored sukoba Donbas prodaje ugalj Ukrajincima

Donbas može da snabdeva Ukrajinu ugljem bez obzira na sukob i na političke nesuglasice. To je jeftiniji nego uvoziti ugalj iz Južnoafričke Republike, Australije ili SAD.

Izmešta se korito reke Kolubare

Da bi se u Rudarskom basenu Kolubara otvorilo polje G sa 36,4 miliona tona uglja izmešten je deo korita reke Kolubare. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v.d. direktor EPS-a poručili su da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog sistema u Srbiji.

Grade se novi objekti na kopu Drmno

Da bi se stvorili uslovi za stabilan, pouzdan i efikasan rad osnovne rudarske mehanizacije u periodu do 2025. godine u rudarskom sektoru ogranka TE-KO Kostolac počela je realizacija neophodnih investicionih aktivnosti koje treba da obezbede uslove za rad na ovom delu ugljenog ležišta Površinskog kopa Drmno.

Ugalj na klackalici

Dok je američki predsednik Donald Tramp za temelj energetske politike svoje administracije proglasio oživljavanje rudnika uglja, koji su u SAD dugo u krizi, u svetu se smanjuje korišćenje uglja.

Produkti sagorevanja uglja - prilika za EPS

Dostupnost produkata sagorevanja uglja (PSU) nije problem. Pitanje koje onda ostaje je njihov potreban kvalitet i prihvatanje tržišta. Potrebno je da se pokaže da je redovna kontrola kvaliteta neophodna i da se na osnovu pilot-projekata i istraživanja razvije to tržište, kaže Ivan Skidmor, predsednik Udruženja proizvođača produkata sagorevanja uglja ECOBA.

Lignit za pouzdanost sistema

Rezerve uglja od 1,6 milijardi tona u kostolačkom i oko tri milijarde tona u kolubarskom basenu osnova su za kreiranje strateškog plana razvoja. Uz povećanje mera zaštite životne sredine i povećanje procenta „zelene” energije, proizvodnja uglja ostaje oslonac elektroenergetske nezavisnosti Republike Srbije, poruka je sa stručnog skupa Energetika 2017.

Rudari bolji od bilansa

Rudarskom sektoru TE-KO Kostolac je tokom prvog kvartala premašio plan proizvodnje uglja.

Novi kopovi uglja u Kolubari za stabilnu proizvodnju struje

U Rudarskom basenu Kolubara EPS će ove godine uložiti oko 250 miliona evra u tri nova kopa - polje E, G i Radljevo, koja će dugoročno obezbediti stabilnu proizvodnju uglja za Termoelektrane Nikola Tesla A i B i TE Kolubara, a time i stabilnu proizvodnju električne energije, kaže ministar energetike Aleksandar Antić za Tanjug

Najveća investicija u Srbiji u RB Kolubara

U Rudarskom basenu Kolubara biće uloženo 250 miliona evra i to će biti najveća investicija u Srbiji, najavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, prilikom jučerašnje posete Polju D u Rudarskom basenu Kolubara na Međunarodni praznik rada.