Ugalj

Koliko košta napuštanje uglja - može li to Srbija sebi priuštiti

Ne govorim protiv energije vetra i sunca, pošto je to naša odluka, ali moj kućni račun za struju pokazuje da plaćam 32 evro centa za kilovat čas. Više od polovine od toga, više od 16 evro centi po kilovat satu je za podršku OIE. U bogatoj zemlji kao što je Nemačka to je moguće, ali zamislite šta bi se desilo da do tog iznosa poskupi struja u Srbiji, ocenio je na stručnom skupu „Ugalj opsoravani energent“, koji su početkom avgusta organizovali Balkanamagazin i Elektroprivreda Srbije Franka Štraube iz nemačkog RWE-a, napominjući da iznosi svoj stav i da ne govori u ime kompanije u kojoj je zaposlen.

Zašto Svetska banka podržava ugalj na Kosovu?

Dok mnoge zemlje, uključujući i SAD, nastavljaju da grade elektrane na ugalj kod kuće, njihovi zavičnici se na ekološkim skupovima, poput globalnih pregovora o klimi u Parizu zalažu za zatvaranje termoelektrana koja troše fosilna goriva ukazuje Gardijan ukazujući da je posebno interesantno da i Svetska banka podržava gradnju nove elektrane na ugalj, koja treba da modernizuje kosovsku energetsku infrastrukturu i da uvede Kosovo u budućnost građenu na najprljavijem uglju – lignite.

U Nemačkoj najviše smrti zbog uglja (?)

Dok nevladinih organizacija koje se bore za zdraviji život i čistiju prirodnu sredinu tvrdeda Nemačka, zemlja poznata po projektu Energetska prekretnica (Energiewende) za "zelenu revoluciju", beleži najviše prevremenih smrti povezanih za zagađenjem od uglja u Evropskoj uniji predstavnici evropske industrije uglja tvrde da su za izveštaj korišćeni stari podaci i ukazuje da se u istraživanjima mora uzeti u obzir i ogromna korist od upotrebe energije za društvo.

Saradnja EBRD i EPS-a

Direktori EBRD posetili su Rudarski basen Kolubara i u Lazarevcu sa poslovodstvom EPS-a razgovarali o realizaciji projekta nabavke nove proizvodne opreme za površinske kopove i sistema za upravljanje kvalitetom uglja, koji će doprineti zaštiti životne sredine i efikasnijem poslovanju EPS-a a koji finansiraju EBRD i KfW.

Ugalj sve skuplji u Evropi

Poskupljenje nafte i i prekidi u isporukama iz Indonezije zbog kiša uticali sun a to da se u Evropi ugalj prodaje po ceni koja je na najvišem nivou u proteklih deset meseci.

CEKOR ne zastupa interese građana mesnih zajednica Drmno, Bradarac, Kličevac, Rečica, Babušinac i Maljurevac

Centar za ekologiju i održivi razvoj ne zastupa naše interese već manipulišu meštanima, uz izgovor da se brinu o zaštiti životne sredine i ekonomskom boljitku ljudi u blizini energetskih objekata, promovišu sebe i stiču značajnu materijalnu korist, navedeno je u saopštenju predsednika mesnih zajednica Drmno, Bradarac, Kličevac, Rečica, Babušinac i Maljurevac uz tvrdnju da se već duže vreme nevladina organizacija CEKOR lažno predstavlja kao zastupnik interesa građana ovih šest mesnih zajednica.

Na kolubarskim kopovima „zeleni” sistem za ugalj

U okviru projekta Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom uglјenom basenu EPS je juče počeo transport odlagača za novi sistem BTO (bager-traka-odlagač) sa montažnog placa u Zeokama na Polje C Rudarskog basena Kolubara. U okviru prvog „zelenog” projekta u JP EPS je i nabavka sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja i odlagača za međuslojnu jalovinu za ugljenokop Tamnava-Zapadno polje. Ceo projekat vredan je 181 milion evra.

Za remonte na kolubarskim kopovima 140 miliona evra

Tokom 2016. godine u održavanje i remont u Rudarskom basenu Kolubara biće uloženo 140 miliona evra, obećao je danas, po obilasku kopova u Baroševcu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. (foto: Tanjug)

Dve decenije ugljenokopa Tamnava-Zapadno polјe

Najveći kop EPS-a, „Таmnаvа - Zаpаdnо pоlје”, obeležio 20 godina rada. Svаkа čеtvrtа siјаlicа u Srbiјi siја zаhvаlјuјući lignitu sа ovog kopa.

Rešen plasman uglja JP PEU Resavica

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) potpisali su danas sporazum o trajnom rešenju plasmana uglja iz "Ibarskih rudnika", čime je zamrznut najavljeni štrajk rudara, rekao je Tanjugu predsednik Glavnog odbora Sindikata rudnika Goran Nikolić.