Ugalj

Modernizacija rudarske opreme u RB Kolubara

Najveći odlagač u EPS-ovom ugljenokopu Kolubara krenuo je ka kopu Tamnava – Zapadno polje.

Finska napušta elektrane na ugalj

Krajnji rok za ukidanje elektrana na ugalj u Finskoj je 2030. godina, a zameniće ih uglavnom nuklearke.

Kolubarski kopovi - stub stabilnosti energetskog sistema

Rudari RB Kolubara visokoproduktivni i tokom vrelih letnjih dana. Prosečna dnevna proizvodnja na kopovima, uprkos tropskim vrućinama, bila je oko 90.000 tona uglja. Najveći teret pojačane proizvodnje iz termosektora podneli su rudari na kopu Tamnava–Zapadno polje.

Rudari - najčvršća karika u lancu sigurnosti srpskog energetskog sistema

Iz godine u godinu rudari Elektroprivrede Srbije svojim radom dokazuju da su najčvršća karika u lancu sigurnosti srpskog energetskog sistema, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, čestitajući 6. avgust, Dana rudara.

I pored sukoba Donbas prodaje ugalj Ukrajincima

Donbas može da snabdeva Ukrajinu ugljem bez obzira na sukob i na političke nesuglasice. To je jeftiniji nego uvoziti ugalj iz Južnoafričke Republike, Australije ili SAD.

Izmešta se korito reke Kolubare

Da bi se u Rudarskom basenu Kolubara otvorilo polje G sa 36,4 miliona tona uglja izmešten je deo korita reke Kolubare. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v.d. direktor EPS-a poručili su da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog sistema u Srbiji.

Grade se novi objekti na kopu Drmno

Da bi se stvorili uslovi za stabilan, pouzdan i efikasan rad osnovne rudarske mehanizacije u periodu do 2025. godine u rudarskom sektoru ogranka TE-KO Kostolac počela je realizacija neophodnih investicionih aktivnosti koje treba da obezbede uslove za rad na ovom delu ugljenog ležišta Površinskog kopa Drmno.

Ugalj na klackalici

Dok je američki predsednik Donald Tramp za temelj energetske politike svoje administracije proglasio oživljavanje rudnika uglja, koji su u SAD dugo u krizi, u svetu se smanjuje korišćenje uglja.

Produkti sagorevanja uglja - prilika za EPS

Dostupnost produkata sagorevanja uglja (PSU) nije problem. Pitanje koje onda ostaje je njihov potreban kvalitet i prihvatanje tržišta. Potrebno je da se pokaže da je redovna kontrola kvaliteta neophodna i da se na osnovu pilot-projekata i istraživanja razvije to tržište, kaže Ivan Skidmor, predsednik Udruženja proizvođača produkata sagorevanja uglja ECOBA.

Lignit za pouzdanost sistema

Rezerve uglja od 1,6 milijardi tona u kostolačkom i oko tri milijarde tona u kolubarskom basenu osnova su za kreiranje strateškog plana razvoja. Uz povećanje mera zaštite životne sredine i povećanje procenta „zelene” energije, proizvodnja uglja ostaje oslonac elektroenergetske nezavisnosti Republike Srbije, poruka je sa stručnog skupa Energetika 2017.