Ugalj

Lignit za pouzdanost sistema

Rezerve uglja od 1,6 milijardi tona u kostolačkom i oko tri milijarde tona u kolubarskom basenu osnova su za kreiranje strateškog plana razvoja. Uz povećanje mera zaštite životne sredine i povećanje procenta „zelene” energije, proizvodnja uglja ostaje oslonac elektroenergetske nezavisnosti Republike Srbije, poruka je sa stručnog skupa Energetika 2017.

Rudari bolji od bilansa

Rudarskom sektoru TE-KO Kostolac je tokom prvog kvartala premašio plan proizvodnje uglja.

Novi kopovi uglja u Kolubari za stabilnu proizvodnju struje

U Rudarskom basenu Kolubara EPS će ove godine uložiti oko 250 miliona evra u tri nova kopa - polje E, G i Radljevo, koja će dugoročno obezbediti stabilnu proizvodnju uglja za Termoelektrane Nikola Tesla A i B i TE Kolubara, a time i stabilnu proizvodnju električne energije, kaže ministar energetike Aleksandar Antić za Tanjug

Najveća investicija u Srbiji u RB Kolubara

U Rudarskom basenu Kolubara biće uloženo 250 miliona evra i to će biti najveća investicija u Srbiji, najavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, prilikom jučerašnje posete Polju D u Rudarskom basenu Kolubara na Međunarodni praznik rada.

Tri decenije eksploatacije uglja na kopu Drmnu

Tokom tri decenije sa površinskog kopa Drmno termoelektranama u Kostolcu je isporučeno 157,34 miliona tona lignite.

Članice EU uvoze sve više fosilnih goriva

Zemlje članice Evropske unije od 1990. do 2015. smanjile potrošnju energije za 2,5 odsto ali su povećale uvoz fosilnih goriva.

Lokomotiva razvoja Srbije – EPS i Kolubara

EPS i Kolubara su lokomotiva razvoja Srbije, rekao je minister rudarstva i energetike Aleksanar Antić na proslavi šest decenija rada Polja B, Prerade i TE Kolubara, dok je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a istakao da su to stubovi stabilnosti proizvodnog procesa i nezaobilazne karike proizvodnog lanca Elektroprivrede Srbije. (foto: Rdarski basen Kolubara, Polje B)

Brexit skida ugalj sa britanske crne liste

Britanija bi, zbog Brexita, mogla odustati od ideje da do 2023. godine zatvori termoelektrane na ugalj. To se vidi već i po tome što će termoelektrane na ugalj ove će zime dobiti finansijsku podršku za rad.

Sa kopa Drmno 150 miliona tona uglja

Tokom tri decenije na kopu Drmno iskopano je 150 miliona tona uglja, koji se isporučuje Termoelektranama Kostolac A i B.

Koliko košta napuštanje uglja - može li to Srbija sebi priuštiti

Ne govorim protiv energije vetra i sunca, pošto je to naša odluka, ali moj kućni račun za struju pokazuje da plaćam 32 evro centa za kilovat čas. Više od polovine od toga, više od 16 evro centi po kilovat satu je za podršku OIE. U bogatoj zemlji kao što je Nemačka to je moguće, ali zamislite šta bi se desilo da do tog iznosa poskupi struja u Srbiji, ocenio je na stručnom skupu „Ugalj opsoravani energent“, koji su početkom avgusta organizovali Balkanamagazin i Elektroprivreda Srbije Franka Štraube iz nemačkog RWE-a, napominjući da iznosi svoj stav i da ne govori u ime kompanije u kojoj je zaposlen.