Ugalj

Zeleni kredit za bolju efikasnost Kolubare

EPS i nemačka KfW banka potpisali su ugovor o kreditu vrednom 65 miliona evra i bespovratnoj pomoći za projekat Unapređenje zaštite životne sredine u RB Kolubara. Procenjuje se da je vrednost projekta 181,6 miliona evra, a predviđeno je da projekat traje 3,5 godine. Za realizaciju ovog projekta EBRD je obezbedila kredit od 80 miliona evra, a EPS 27 miliona evra.

Ugašen požar u Kolubari

Požar koji je izbio u juče ujutru, u ranim jutarnjim satima na površinskom kopu Kolubare - Tamnava-Istočno polje je ugašen. Procenjuje se da je šteta velika, a jedna osoba je lakše povređena

Više uglja iz Kolubare

Za osam meseci na površinskim kopovima Rudarskog basena Kolubara proizvedeno je oko 18,73 miliona tona uglja ili oko 134 hiljade iznad plana za ovaj period.

Ruski ugalj za ino kupce

Rusija planira proizvodnju 430 miliona tona uglja u 2030. godini. Raste i izvoz uglja, pre svega na aszijska tržišta

SAD odustaju od uglja a Azija mu se okreće

Dok je zbog jeftinijeg gasa Amerika smanjila upotrebu uglja u proizvodnji struje Azija bi se, procenjuje ADB, u idućih nekoliko decenija u proizvodnji električne energije mogla najviše oslanjati upravo na ugalj.

Poskupeo ugalj u Kruševcu

Na stovarištima u Kruševcu ugalj je skuplji za 10 odsto. Za tonu najjeftinijeg uglja potrebno je izdvojiti od 6.800 do 7.500 dinara a ogrevno drvo se može kupiti za 3.800 dinara po metru.

Krvavi kinerski rudnici uglja

Dok su spasioci u kineskoj provinciji Hunan u gradu Leijang pokušavali da pronađu rudare, koji su već četiri dana zarobljeni u poplavljenom rudniku uglja, u drugom delu iste provincije u eksploziji gasa u rudniku uglja u gradu Lianjuan poginilo je sedam rudara.

Saradnja Kolubara metala sa Simensom

U okviru Memoranduma o razumevanju između Simensa i srpske kompanije Kolubara metal započeće saradnja na projektima u rudarstvu i energetici u Srbiji i regionu, koja podrazumeva i servis Simens elektromotornih pogona, montažu i servis postrojenja i kvalifikovanje Kolubare metala, kao dobavljača Simensa.

Tomić negira krivicu

Bivši direktor Kolubare Dragan Tomić negirao je na današnjem početku suđenja krivicu za malverzacije sa gvožđem u Rudarskom basenu Kolubara. Tomić je u pritvoru Okružnog zatvora od hapšenja, 2. oktobra prošle godine, a protiv njega je podignuta još jedna optužnica, koja ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe kopanja uglja.

Do nove vlade ugalj po staroj ceni

Poskupljenje industrijskog uglja za 30 do 40 odsto a za široku potrošnju za devet odsto, koje je Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica zatražilo u januaru, sačekaće novu Vladu Srbije. Ovo poskupljenje uglja neće uticati na cenu struje.