Ugalj

Nemačka prestaje sa kopanjem kamenog uglja

Opraštanje od eksploatacije kamenog uglja nipošto ne znači i da se Nemačka potpuno oprašta od uglja. To fosilno gorivo i dalje učestvuje sa oko 40% u energetici zemlje, delom i zbog odluke vlade Angele Merkel da se odrekne nuklearne energije.
Sa dubine od 1.000 metara, sedam rudara u petak je sa suzama u očima iznelo poslednji komad crnog uglja iz rudnika Prosper-Hanijel.

Ugalj ima budućnost – i u Evropskoj uniji

Unapređenje i remont starih postrojenja, čime se povećava produktivnost, efikasnost i smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu, aktuelno je u Srbiji kao i u Poljskoj, kaže za EPS Energiju Krizstof Burek, savetnik upravnog odbora poljske kompanije Rafako.
(Foto: Gradilište nove TE Javorzno)

Bugari ne mogu bez uglja

Bugarska svom snagom brani eksploataciju uglja i rad termoelektrana od apela predsednika Austrije, Aleksandra van der Belena, koji u deklaraciji koju je uputio svim šefovima država EU uoči klimatskog samite u Katovicama poziva da se obustavi vađenje čvrstih fosilnih goriva

EPS započeo modernizaciju RB Kolubara

U drugom kvartalu 2019. godine biće završen projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB Kolubara, koji će omogućiti značajne uštede u ovoj kompaniji. Kolubara će konačno biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Ugalj uvek može da bude zeleniji

Koncept e-mobility, koji bi trebalo da je eko-frendli, zahteva mnogo energije, a sada ne vidimo jasno odakle bi se sva ta energija obezbedila. Zato mislim da će veliki broj proizvođača uglja opstati, rekao je za EPS Energiju Tomas Jabs, izvršni direktor za globalne projekte kompanije FL Smidth.

Godišnjica Polja D

Najveći ugljenokop u Srbiji napunio 57 godina. Tokom skoro šest decenija rada iskopano 538 miliona tona uglja kao i 1,4 milijarde kubika otkrivke. Požrtvovanje i predan rad zaposlenih održali kop koji je svojevrsna škola rudarstva

Polje G - kop za energetsku bezbednost Srbije

Na novom EPS-ovom kopu, Polju „G“ u Rudarskom basenu „Kolubara“, gde je juče svečano obeleženo otpočinjanje s kopanjem „crnog zlata“, godišnje će se proizvodi između pet i šest miliona tona uglja. EPS će 2017. godinu završiti sa proizvodnjom uglja većom za 1,6 miliona tona nego 2016. godine. Energetski sistem Srbije spreman je za zimu kakva god da bude, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naglasio da na deponijama imamo ukupno 1,6 miliona tona uglja.

Modernizacija rudarske opreme u RB Kolubara

Najveći odlagač u EPS-ovom ugljenokopu Kolubara krenuo je ka kopu Tamnava – Zapadno polje.

Finska napušta elektrane na ugalj

Krajnji rok za ukidanje elektrana na ugalj u Finskoj je 2030. godina, a zameniće ih uglavnom nuklearke.

Kolubarski kopovi - stub stabilnosti energetskog sistema

Rudari RB Kolubara visokoproduktivni i tokom vrelih letnjih dana. Prosečna dnevna proizvodnja na kopovima, uprkos tropskim vrućinama, bila je oko 90.000 tona uglja. Najveći teret pojačane proizvodnje iz termosektora podneli su rudari na kopu Tamnava–Zapadno polje.