Ugalj

Modernizacija ugljenokopova Kolubare

EPS i RB Kolubara koupovinom novog bagera i rudarske opreme unapređuju zaštitu životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Nemačka: zatvaraju se nuklearke a otvaraju nove centrale - na ugalj

Svi hvale Nemačku zbog okretanja obnovljivim izvorima ali se retko govori o tome da raste i produkcija električne eneregije iz uglja
(foto, termoelektrana u Nojratu kod Kelna)

Kineski gas iz uglja

Kako bi zadovoljili rastuću potražnju za energentima Kina planira da uloži 14 milijardi dolara u pilot projekat za preradu uglja u gas. Pokretanje prvog projekta ugalj u gas očekuje se krajem ove godine a do 2015. godine Kinezi očekuju da na taj način dobiju 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Zeleni kredit za bolju efikasnost Kolubare

EPS i nemačka KfW banka potpisali su ugovor o kreditu vrednom 65 miliona evra i bespovratnoj pomoći za projekat Unapređenje zaštite životne sredine u RB Kolubara. Procenjuje se da je vrednost projekta 181,6 miliona evra, a predviđeno je da projekat traje 3,5 godine. Za realizaciju ovog projekta EBRD je obezbedila kredit od 80 miliona evra, a EPS 27 miliona evra.

Ugašen požar u Kolubari

Požar koji je izbio u juče ujutru, u ranim jutarnjim satima na površinskom kopu Kolubare - Tamnava-Istočno polje je ugašen. Procenjuje se da je šteta velika, a jedna osoba je lakše povređena

Više uglja iz Kolubare

Za osam meseci na površinskim kopovima Rudarskog basena Kolubara proizvedeno je oko 18,73 miliona tona uglja ili oko 134 hiljade iznad plana za ovaj period.

Ruski ugalj za ino kupce

Rusija planira proizvodnju 430 miliona tona uglja u 2030. godini. Raste i izvoz uglja, pre svega na aszijska tržišta

SAD odustaju od uglja a Azija mu se okreće

Dok je zbog jeftinijeg gasa Amerika smanjila upotrebu uglja u proizvodnji struje Azija bi se, procenjuje ADB, u idućih nekoliko decenija u proizvodnji električne energije mogla najviše oslanjati upravo na ugalj.

Poskupeo ugalj u Kruševcu

Na stovarištima u Kruševcu ugalj je skuplji za 10 odsto. Za tonu najjeftinijeg uglja potrebno je izdvojiti od 6.800 do 7.500 dinara a ogrevno drvo se može kupiti za 3.800 dinara po metru.

Krvavi kinerski rudnici uglja

Dok su spasioci u kineskoj provinciji Hunan u gradu Leijang pokušavali da pronađu rudare, koji su već četiri dana zarobljeni u poplavljenom rudniku uglja, u drugom delu iste provincije u eksploziji gasa u rudniku uglja u gradu Lianjuan poginilo je sedam rudara.