Ugalj

Kolubarsko Polje E raspolaže sa 450 miliona tona uglja

Ispod Polja E u Kolubari leži 450 miliona tona uglja rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije prilikom obilaska radova na na izmeštanju dela korita reke Peštan u Lazarevcu.

Finiš pred start kopa Drmno

Počeo transport odlagača u „TE- KO Kostolac“ na površinskom kopu uglja “Drmno”, što je još jedan korak ka završetku priprema za početak rada novog bloka „Kostolac B3“, najvažnijeg energetskog projekta u Srbiji decenijama unazad.

Više uglja uz najmoderniji bager

Na Površinskom kopu „Drmno" u Kostolcu, počeo je transport novog sistema bager-traka-odlagač koji će omogućiti povećanje proizvodnje uglja sa sadašnjih devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Burna reagovanja na gašenje termoelektrana u Nemačkoj

Odluka nemačke Komisije za ugalj o postepenom gašenju termoelektrana na ugalj izazvala je bojazan da će breme njenog sprovođenja pogoditi građane i privredu. „Hoćemo da osiguramo trajnu energetsku bezbednost”, ističe nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.

Nemačka će sa korišćenjem uglja prestati najkasnije 2038. godine

U Komisiji za ugalj Nemačke dogovoreno zatvaranje rudnika uglja – etapno, kao i zatvaranje termoelektrana koje troše ovaj energent. Za 2030. je predviđena eventualna korekcija dogovora – da sve TE budu ugašene 2035. godine.

Nemačka prestaje sa kopanjem kamenog uglja

Opraštanje od eksploatacije kamenog uglja nipošto ne znači i da se Nemačka potpuno oprašta od uglja. To fosilno gorivo i dalje učestvuje sa oko 40% u energetici zemlje, delom i zbog odluke vlade Angele Merkel da se odrekne nuklearne energije.
Sa dubine od 1.000 metara, sedam rudara u petak je sa suzama u očima iznelo poslednji komad crnog uglja iz rudnika Prosper-Hanijel.

Ugalj ima budućnost – i u Evropskoj uniji

Unapređenje i remont starih postrojenja, čime se povećava produktivnost, efikasnost i smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu, aktuelno je u Srbiji kao i u Poljskoj, kaže za EPS Energiju Krizstof Burek, savetnik upravnog odbora poljske kompanije Rafako.
(Foto: Gradilište nove TE Javorzno)

Bugari ne mogu bez uglja

Bugarska svom snagom brani eksploataciju uglja i rad termoelektrana od apela predsednika Austrije, Aleksandra van der Belena, koji u deklaraciji koju je uputio svim šefovima država EU uoči klimatskog samite u Katovicama poziva da se obustavi vađenje čvrstih fosilnih goriva

EPS započeo modernizaciju RB Kolubara

U drugom kvartalu 2019. godine biće završen projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB Kolubara, koji će omogućiti značajne uštede u ovoj kompaniji. Kolubara će konačno biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Ugalj uvek može da bude zeleniji

Koncept e-mobility, koji bi trebalo da je eko-frendli, zahteva mnogo energije, a sada ne vidimo jasno odakle bi se sva ta energija obezbedila. Zato mislim da će veliki broj proizvođača uglja opstati, rekao je za EPS Energiju Tomas Jabs, izvršni direktor za globalne projekte kompanije FL Smidth.

Prva Prethodna
1/11
Poslednja Sledeća