Ugalj

Šesti put oko Zemljine kugle

Železnički transport TENT-a već duže od pola veka predstavlja snažnu sponu između TENT-a i RB Kolubara, dva noseća stuba EPS-a. Posebne zasluge imaju generacije veterana, ali i njihovi mladi „naslednici” u poslu.

Razmena iskustava za uspešniji EPS

Rudari se bore za svaku tonu uglja iz koje se proizvodi struja u obrenovačkim elektrana, rekao je rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a tokom posete trećoj smeni RB „Kolubara“.

Mimo Zapada ugalj se koristi više nego ikad

„Da li je ugalj odgovor za milijarde ljudi bez energije i struje?“ pita se ekspert za energetiku Tod Rojal i konstatuje da se u EU gradi 27 elektrana na ugalj, u svetu ukupno 1.600, a da se, mimo Zapada, ugalj koristi više nego ikada.

Nemačka donela zakon o prestanku korišćenja uglja i zatvaranju nuklearki

Nemački parlament Bundestag usvojio je zakon o prestanku korišćenja uglja kao goriva u energetici, prema kojem će se najkasnije do 2038. godine zaustaviti sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva. Nuklearne elektrane treba da se zatvore do 2022. godine.

Sporna državna pomoć za zatvaranje nemačkih termoelektrana

Vlada Nemačke odobrila je paket naknada za termoelektrane na lignit, što je izazvalo kritike stručnjaka, koji tvrde da je ugovor o kompenzaciji nemačkih TE na ugalj netransparentan.

Holandija kompenzuje zatvaranje TE na ugalj uz blagoslov Brisela

Sa obrazloženjem da to smanjenju emisije CO2 Brisel je odobrio Holandiji kompenzaciju elektrani na ugalj Hemveg zbog njenog ranog zatvaranja.

Prvi ugalj sa kopa Radljevo-Sever 2022. godine

Prvi ugalj sa kopa Radljevo-Sever, gde su radovi na otkopavanju otkrivke otpočeli prošle godine, biće iskopan 2022. godine. Ovaj kop jedan je od najvažnijih za energetsku stabilnost Srbije u budućnosti, istakao je prilikom današnjeg obilaska ovog dela EPS-a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Bugarska: Ubrzano ukidanje uglja i lignita

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Marica

Rumunija: Ubrzano ukidanje lignita i uglja

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Oltenia

Efekti ubrzanog ukidanja uglja u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj

Istraživanje koje je sprovela Mreža za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net pokazuje da bi 3,7 milijardi evra investiranih u regionalni razvoj osiguralo pravednu tranziciju za ukidanje uglja u tri zemlje Jugoistočne Evrope: Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Prva Prethodna
1/12
Poslednja Sledeća