Ugalj

Članice EU uvoze sve više fosilnih goriva

Zemlje članice Evropske unije od 1990. do 2015. smanjile potrošnju energije za 2,5 odsto ali su povećale uvoz fosilnih goriva.

Lokomotiva razvoja Srbije – EPS i Kolubara

EPS i Kolubara su lokomotiva razvoja Srbije, rekao je minister rudarstva i energetike Aleksanar Antić na proslavi šest decenija rada Polja B, Prerade i TE Kolubara, dok je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a istakao da su to stubovi stabilnosti proizvodnog procesa i nezaobilazne karike proizvodnog lanca Elektroprivrede Srbije. (foto: Rdarski basen Kolubara, Polje B)

Brexit skida ugalj sa britanske crne liste

Britanija bi, zbog Brexita, mogla odustati od ideje da do 2023. godine zatvori termoelektrane na ugalj. To se vidi već i po tome što će termoelektrane na ugalj ove će zime dobiti finansijsku podršku za rad.

Sa kopa Drmno 150 miliona tona uglja

Tokom tri decenije na kopu Drmno iskopano je 150 miliona tona uglja, koji se isporučuje Termoelektranama Kostolac A i B.

Koliko košta napuštanje uglja - može li to Srbija sebi priuštiti

Ne govorim protiv energije vetra i sunca, pošto je to naša odluka, ali moj kućni račun za struju pokazuje da plaćam 32 evro centa za kilovat čas. Više od polovine od toga, više od 16 evro centi po kilovat satu je za podršku OIE. U bogatoj zemlji kao što je Nemačka to je moguće, ali zamislite šta bi se desilo da do tog iznosa poskupi struja u Srbiji, ocenio je na stručnom skupu „Ugalj opsoravani energent“, koji su početkom avgusta organizovali Balkanamagazin i Elektroprivreda Srbije Franka Štraube iz nemačkog RWE-a, napominjući da iznosi svoj stav i da ne govori u ime kompanije u kojoj je zaposlen.

Zašto Svetska banka podržava ugalj na Kosovu?

Dok mnoge zemlje, uključujući i SAD, nastavljaju da grade elektrane na ugalj kod kuće, njihovi zavičnici se na ekološkim skupovima, poput globalnih pregovora o klimi u Parizu zalažu za zatvaranje termoelektrana koja troše fosilna goriva ukazuje Gardijan ukazujući da je posebno interesantno da i Svetska banka podržava gradnju nove elektrane na ugalj, koja treba da modernizuje kosovsku energetsku infrastrukturu i da uvede Kosovo u budućnost građenu na najprljavijem uglju – lignite.

U Nemačkoj najviše smrti zbog uglja (?)

Dok nevladinih organizacija koje se bore za zdraviji život i čistiju prirodnu sredinu tvrdeda Nemačka, zemlja poznata po projektu Energetska prekretnica (Energiewende) za "zelenu revoluciju", beleži najviše prevremenih smrti povezanih za zagađenjem od uglja u Evropskoj uniji predstavnici evropske industrije uglja tvrde da su za izveštaj korišćeni stari podaci i ukazuje da se u istraživanjima mora uzeti u obzir i ogromna korist od upotrebe energije za društvo.

Saradnja EBRD i EPS-a

Direktori EBRD posetili su Rudarski basen Kolubara i u Lazarevcu sa poslovodstvom EPS-a razgovarali o realizaciji projekta nabavke nove proizvodne opreme za površinske kopove i sistema za upravljanje kvalitetom uglja, koji će doprineti zaštiti životne sredine i efikasnijem poslovanju EPS-a a koji finansiraju EBRD i KfW.

Ugalj sve skuplji u Evropi

Poskupljenje nafte i i prekidi u isporukama iz Indonezije zbog kiša uticali sun a to da se u Evropi ugalj prodaje po ceni koja je na najvišem nivou u proteklih deset meseci.

CEKOR ne zastupa interese građana mesnih zajednica Drmno, Bradarac, Kličevac, Rečica, Babušinac i Maljurevac

Centar za ekologiju i održivi razvoj ne zastupa naše interese već manipulišu meštanima, uz izgovor da se brinu o zaštiti životne sredine i ekonomskom boljitku ljudi u blizini energetskih objekata, promovišu sebe i stiču značajnu materijalnu korist, navedeno je u saopštenju predsednika mesnih zajednica Drmno, Bradarac, Kličevac, Rečica, Babušinac i Maljurevac uz tvrdnju da se već duže vreme nevladina organizacija CEKOR lažno predstavlja kao zastupnik interesa građana ovih šest mesnih zajednica.

Prva Prethodna
1/8
Poslednja Sledeća