Ugalj

IEA: globalna tražnja za ugljem iduće godine veća za 2,6 posto

Ove godine beleži se rekordni pad tražnje od pet posto
(ilustracija, Uređaj za kopanje uglja sa dugim zidovima, koji se koristi za vađenje metalurškog uglja u Alabami)

Međunarodna podrška energetskoj tranziciji zapadnog Balkana i Ukrajine

Organizacije koje su pokrenule Platformu za podršku energetskoj tranziciji u regionu uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini dogovorile su se na prvom sastanku platforme da će udružiti napore da podrže prelazak sa uglja na nisko-karbonsku i klimatski otpornu budućnost na zapadnom Balkanu i u Ukrajini. (foto: Pixabay)

EZ: Finansijski podsticaj za energiju iz uglja alarmantan

Šest ugovornih strana Energetske zajednice osiguralo je više od 900 miliona evra subvencija za ugalj za 2018. i 2019. godinu, što je gotovo nepromenjeno u odnosu na prethodne tri godine, primetila je Energetska zajednica u studiji objavljenoj početkom decembra. Sama razmera subvencija rasipanih na najzagađivaniji izvor energije je alarmantna, ocenjuju predstavnici EZ ističući da su se subvencije često pružale neprofitnim i neefikasnim termoelektranama. (foto, Pixabay)

Cene emisionih dozvola na rekordnoj visini

Poskupljenje ovih dozvola ubrzava napuštanje uglja kao energenta
(ilustracija, sagorevanje uglja proglašeno je za neprihvatljivo zbog emisije štetnih gasova i sve su strože mere u svetu za suzbijanje ovakve proizvodnje energije)

Kraj uglja u Evropi

Poslednji rudnik u Poljskoj će biti zatvoren do kraja 2049. a neizvesnost u pogledu napuštanja uglja još vlada u Rumuniji i Bugarskoj, kao i svim zemljama bivše Jugoslavije
(ilustracija, Poljska i Češka su u diplomatskom sporu od kako su poljske vlasti odobrile u martu dalju eksploataciju svog rudnika lignita “Turov” koji je uzrok ekoloških problema u lokalnim zajednicama koje žive na tromeđi ove dve zemlje i Nemačke)

Nemačka: Početak kraja termoelektrana

Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu Nemačke objavila je da će država isplatiti ukupno 317 miliona evra obeštećenja energetskim kompanijama za gašenje termoelektrana na ugalj. Tokom sledeće godine, biće ugašeno ukupno 11 blokova termoelektrana, što Agencija smatra važnim korakom za prelazak na čiste izvore energije. Plan je da se do 2038. godine u Nemačkoj obustavi rad svih termoelektrana na ugalj. (foto, Pixabay)

Rumunija odustaje od termoelektrana na ugalj

Nakon što je rumunski ministar ekonomije, energije i poslovnog okruženja potvrdio da Rumunija više neće graditi nove termoelektrane na ugalj, Srbija i Bosna i Hercegovina ostaju jedine zemlje u jugoistočnoj Evropi koje planiraju njihovu izgradnju. Ono što ipak pravi razliku je neuporediv energetski potencijal Rumunije, u odnosu na ove dve zemlje, kao i to da Rumunija planira da tokom naredne decenije uloži 22,6 milijardi evra u razvoj energetike. (foto, TheNewEconomy)

I Poljska počinje da se okreće od zavisnosti od uglja

Više od 80 hiljada radnih mesta u poljskim rudnicima – zatvara se, uz obećanje rudarima da će preko države dobijati drugi posao
(ilustracija, Termoelektrana Belhatov u Poljskoj, najveći pojedinačni zagađivač u EU)

Šesti put oko Zemljine kugle

Železnički transport TENT-a već duže od pola veka predstavlja snažnu sponu između TENT-a i RB Kolubara, dva noseća stuba EPS-a. Posebne zasluge imaju generacije veterana, ali i njihovi mladi „naslednici” u poslu.

Razmena iskustava za uspešniji EPS

Rudari se bore za svaku tonu uglja iz koje se proizvodi struja u obrenovačkim elektrana, rekao je rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a tokom posete trećoj smeni RB „Kolubara“.

Prva Prethodna
1/30
Poslednja Sledeća