Ugalj

Holandija kompenzuje zatvaranje TE na ugalj uz blagoslov Brisela

Sa obrazloženjem da to smanjenju emisije CO2 Brisel je odobrio Holandiji kompenzaciju elektrani na ugalj Hemveg zbog njenog ranog zatvaranja.

Prvi ugalj sa kopa Radljevo-Sever 2022. godine

Prvi ugalj sa kopa Radljevo-Sever, gde su radovi na otkopavanju otkrivke otpočeli prošle godine, biće iskopan 2022. godine. Ovaj kop jedan je od najvažnijih za energetsku stabilnost Srbije u budućnosti, istakao je prilikom današnjeg obilaska ovog dela EPS-a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Bugarska: Ubrzano ukidanje uglja i lignita

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Marica

Rumunija: Ubrzano ukidanje lignita i uglja

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Oltenia

Efekti ubrzanog ukidanja uglja u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj

Istraživanje koje je sprovela Mreža za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net pokazuje da bi 3,7 milijardi evra investiranih u regionalni razvoj osiguralo pravednu tranziciju za ukidanje uglja u tri zemlje Jugoistočne Evrope: Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Grčka: Ubrzano ukidanje lignita i uglja

Istraživanje Mreže za tranziciju energije u Jugoistočnoj Evropi, SE3T.net
Foto: Termoelektrana Agios Dimitrios

Bugarska zavisna od struje iz uglja

Bugarska, koja, inače, uvozi više električne energije nego što izvozi, mora tokom naredne decenije aktivno da traži mehanizme zamene uglja ili tehnologije koje ne zagađuju životnu sredinu, jer 60% električne energije proizvodi u termoelektranama.

Japan gradi 22 nove termoelektrane na ugalj

Japan, koji ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju najavljuju kao jednu od "najzelenijih" olimpijada u istoriji, planira gradnju čak 22 termoelektrane na ugalj.

Vlada Nemačke usvojila zakon o napuštanje uglja kao goriva

Nemačka će najkasnije do 2038. godine prestati da koristi ugalj kao gorivo, a taj rok može da bude pomeren i na 2035. godinu, precizirano je u danas usvojenom zakonu u Savetu ministara Vlade Nemačke.

Nemci (ne)odustaju od uglja

Istovremeno sa zatvaranjem rudnika mrkog uglja i gašenjem termoelektrana, kojima će isplatiti obeštećenje od 40 milijardi evra, Nemačka gradi novu TE na ugalj, koja će trošiti uvozni ugalj i biti među 10 najvećih emitera ugljen-dioksida u ovoj zemlji.

Prva Prethodna
1/12
Poslednja Sledeća