Južna Bačka i Rumuni crpe vodu iz tamnavskog kopa

J.P.

„Energotehnika Južna Bačka“ iz Novog Sada i rumunska firma „SC NESS Proiect Europa SRL pobedile su na tenderu za ispumpavanje vode sa kopa „Tamnava-Zapadno polje“. Čak 187 miliona kubnih metara vode i slojeve mulja koje su majske poplave donele na kop ove firme treba da ispumpaju u roku od 90 dana.

Vodu i mulj sa kopa „Tamnava-Zapadno polje“, koji su tokom majskih poplava na ovom kopu napravili najveće veštačko jezero u Srbiji ispumpavaće firma „Energotehnika Južna Bačka“ iz Novog Sada zajedno sa rumunskom firmom „SC NESS Proiect Europa SRL” – rezultat je tendera koji su sproveli JP „Elektroprivreda Srbije“ i Rudarski basen „Kolubara“.

Na tender se prijavilo sedam ponuđača, a izabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda. Kriterijumi su bili cena i rok za ispumpavanje, a izabrani ponuđač je po oba ova kriterijuma dao najbolju ponudu. Naime, „Energotehnika Južna Bačka“ i rumunska firma „SC NESS Proiect Europa SRL” ponudili su 0,132 evra po kubiku ispumpane vode i mulja i rok od 90 dana za izvršenje posla.

Procenjena ukupna količina vode koju je potrebno ispumpati je 187 miliona kubnih metara, optimalna brzina ispumpavanja je od 20 do 30 kubnih metara u sekundi, a urađena studija je utvrdila da je moguće ispumpavanje maksimalno 50 kubnih metara u sekundi.

Nakon potpisivanja ugovora teče rok za obezbeđivanje garancija od maksimalno 15 dana. U tom periodu izabrani ponuđač obaviće pripremni deo posla – prevoz opreme i montažu.  EPS I RB “Kolubara“ obezbediće platoe za postavljanje pumpi i rezervne opreme, trase za cevovod, prilazni put i obezbeđenje napona na licu mesta. Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode“ dalo je saglasnost da se iz kopa „Tamnava-Zapadno polje“ ispumpava do 50 kubnih metara vode po sekundi, što je bio jedan od  preduslova za početak posla. Ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine dalo je saglasnost na monitoring vanrednog ispitivanja kvaliteta vode, koji je sačinila Agencija za zaštitu životne sredine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...