U Kolubari planiraju više uglja sa kopa D

J.P.

Da bi ublažili posledice poplava na proizvodnji uglja u Rudarskom basenu „Kolubara”, čiji kop na „Tamnava-Zapadno polje” je tokom u majskih kiša pretvoren u jezero, rebalansom plana poslovanja su predvideli da se proizvednjom dodatna tri miliona tona lignite na Polju „D” bar donekle nadomesti manjak uglja za obrenovačke termoelektrane. (foto: bager na potopljenom kopu „Tamnava-Zapadno polje”)

Najveće termoelektrane Elektroprivrede Srbije, TE „Nikola Tesla” A i B ove godine će, zbog majskih poplava, sa kolubarskih kopova uglja dobiti za oko šest miliona tona uglja manje od prvobitno planiranih količina.

Nakon majskih poplava u Rudarskom basenu „Kolubara” urađen je rebalans planova proizvodnje, pa je umesto 30,4 miliona tona uglja, rebalansom predviđeno da se na kolubarskim kopovima proizvede 24,62 miliona tona lignita.

Na „Tamnava-Zapadnom polju”, površinskom kopu, koji je prethodnih nekoliko godina nosilac proizvodnje u „Kolubari”, bila je predviđena proizvodnja od 14,32 miliona tona uglja. Potapanje najproduktivnijeg kopa se znatno odražava na bilanse za ovu godinu. Do majskih poplava, koje su ovaj kop pretvorile u jezero na „Tamnava-Zapadnom polju”, je proizvedeno 5,66 miliona tona uglja. U saopštenju iz Rudarskog basena „Kolubara” se konstatuje da će, najverovatnije, proizvodnja ostati na ovoj cifri, što znači da će ukupno sa kostolačkih kopova do kraja godine biti isporučeno oko devet miliona tona lignita manje za snabdevanje obrenovačkih termoelektrana „Nikola Tesla” A i B.

Kako se stabilnost elektroenergetskog sistema naše zemlje zasniva na proizvodnji električne energije iz termosektora, a iz kolubarskog uglja TENT proizvodi više od 50 odsto srpske struje, jasno je da se ove količine uglja moraju nadomestiti.

„Dobrom analizom, dodatnim sagledavanjem alternativnih mogućnosti, kao i promenom proizvodne problematike i organizacije posla na kopovima Polje „D” i Polje „B”,znatno je ublažen nedostatak,” navedeno je u saopštenju uz napomenu da je proizvodnja uglja do kraja godine, na Polju „D” podignuta za tri miliona tona, tako da je manjak od skoro devet miliona na nivou cele „Kolubare” ublažen na blizu šest miliona.

Planom proizvodnje bilo je predviđeno da se na Polju „D” tokom 2014. godine iskopa 8,57 miliona tona lignita. Rebalansom je „dodato” još tri miliona, pa je novim planom predviđeno da se na ovom kopu iskopa 11,84 miliona tona lignita, što predstavlja povećanje proizvodnje od 40 procenata.

Ovakvi dobri proizvodni rezultati postignuti su zahvaljujući ogromnom zalaganju zaposlenih, naglašeno je u saopštenju iz Rudarskog basena „Kolubara”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...