Ukrajina: smanjuje se proizvodnja uglja, ugrožena elektro-energetika

M.L.

Većina rudnika uglja u istočnoj Ukrajini smanjila ili potpuno obustavila proizvodnju uglja zbog čega vlada u Kijevu razmišlja o tome da zabrani izvoz i počne sa uvozom ovog energenta
(foto, Burštinska termoelektrana u blizini grada Amber, Ivano – frankovska oblast u Ukrajini)

Ukrajina je drugi po veličini proizvođač uglja u Evropi i veliki izvoznik. Glavnina produkcije je u Donjeckoj i Luganskoj oblasti gde se poslednjih meseci vodi faktički građanski rat. Prema podacima nezavisnog ukrajinskog Udruženja rudnika uglja, prozvodnju je potpuno obustavila polovina rudnika, a u drugoj polovini eksploatacija je, uglavnom, znatno smanjena.

„Rad onih koji još nisu zatvorili okna je haotičan. Proizvodnja zavisi od isporuka električne energije i od toga koliko su daleko oružane borbe koje se vode“, izjavio je Rojtersu predsednik ovog udruženja Mihajlo Volinjec. U julu je produkcija uglja u odnosu na isti mesec prošle godine bila manja za skoro četvrtinu, tojest pala na  5,6 miliona tona. U ovom mesecu taj pad će biti još mnogo veći.

Vlada u Kijevu je u četvrtak proglasila vanredno stanje u elektro-energetici zbog problema sa isporukama uglja elektranama. U vladi se razmatra predlog da se zabrani izvoz uglja i da se poveća uvoz koji je dosad bio simboličan.   

„Pristupni putevi rudnicima i elektranama su uništeni. Ukoliko se ugalj uveze nije jasno kako će se dopremiti do potrošača“, upozorava analitičar Denis Savka iz firme Dragon Kepitl (Capital)

Ovi problemi s ugljem pojavluju se istovremeno kada se u Ukrajini pokazalo imperativno potrebnim da se poveća produkcija termocentrala na ugalj, a smanji prodizvodnja iz gasnih elektrana. Razlog tome jeste prekid isporuka gasa Ukrajini iz Rusije zbog spora oko cene ovog energenta i neplaćenih računa od ranije. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...