Lignit sa kopa Veliki Crljeni tokom vikenda u TENT-u

J.Putniković

Kopanje uglja na „Kolubarinom“ kopu „Veliki Crljeni“ doprineće smanjenju uvoza struje tokom zime za oko 30 miliona evra. Nagoveštavajući da bi se sa kopanjem uglja na kopu „Tamnava zapadno polje”moglo startovati do kraja godine ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da se, ipak, u Ministarstvu rudarstva i energetike pripremaju dva scenarija za uvoz struje tokom zime, jedan je od evropskih zemalja, a drugi od zemalja iz okruženja. (foto: Bager „glodar 2“)

Proizvodnja uglja na površinskom kopu „Veliki Crljeni“ Rudarskog basena „Kolubara“ počela je punim kapacitetetom juče, 7. avgusta, pedeset dana pre nego što je najavljeno u prvom trenutku nakon katastrofalne poplave u maju kada se u ovaj ugljenokop ulilo oko 27 miliona kubika vode.

Reč je o trećem kopu koji je pokrenut u Kolubari nakon majskih poplava, najpre su proradila polja B i D. U toku je prikupljanje ponuda za posao ispumpavanja vode iz kopa „Tamnava-Zapadnog polja“, najvećeg „Kolubarinog“ kopa koji je još uvek pod vodom.

Kop „Veliki Crljeni” poplavljen je 15. maja, sa oko 27 miliona kubika vode, a do sada je ispumpano 22 miliona kubika.

„Ovde je krajem maja bilo jezero i prvobitni optimistični plan je bio da se voda ispumpa do 1. oktobra a kasnije do 1. septembra. Iako su prvobitne procene govorile da će za ovaj posao biti potrebno mnogo više vremena, uz velike napore rukovodstva i svih zaposlenih, već danas smo uspeli da pokrenemo „Velike Crljene“, koji će dnevno proizvoditi dodatnih 20.000 tona lignita. Za tih pedesetak dana, do 1. oktobra, koji je bio planirani rok, biće iskopano ukupno oko milion tona, što, kada se preračuna u novac koji bi u tom periodu bio potrošen na uvoz struje predstavlja uštedu veću od trideset miliona evra. Smatram da je naš elektroenergetski sistem u prethodnih nekoliko meseci pokazao da je fleksibilan i da, zahvaljujući stručnosti i požrtvovanosti zaposlenih,  može da izađe na kraj i sa katastrofalnim problemima kao što je ovaj koji nas je zadesio,“ rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prilikom obilaska moćnog bagera „glodar 2“, koji je juče počeo da radi nakon prekida remona.

Transport prvih količina uglja sa ovog kopa za termoelektrane „Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu otpočeće tokom vikenda

U Rudarskom basenu „Kolubara” je pre poplava kopano 90.000 tona lignita dnevno, odnosno 30 miliona tona godišnje. Kop Veliki Crljeni ima najkvalitetniji ugalj u Kolubari.

Objašnjavajući da se, za sada, ugalj odlaže na deponiju u Kaleniću i da se, uvođenjem „Velikih Crljena“ u rad, ukupna dnevna proizvodnja na tri kopa sa 45.000 tona podiže na oko 65.000 tona Milorad Grčić direktor RB „Kolubara“ je rekao: „Očekujemo da će se, tokom narednih nekoliko dana, ukupan bilans popeti sa oko 75, na čitavih 80 odsto od količine koju je ovaj Rudarski basen proizvodio pre poplave. Pokretanje „Velikih Crljena“ u ovom roku zaista je veliki uspeh, posebno s obzirom na to da smo ga postigli sopstvenim kapacitetima, koristeći domaće pumpe kojima smo, u vremenskim uslovima koji nam nisu išli na ruku, ispumpali više od 22 miliona kubnih metara vode.“

Na tok kopu se sada ispumpava 10 kubika vode u sekundi.

Govoreći o predstojećoj zimi Antić je rekao da očekuje da će kop „Tamnava zapadno polje” u RB Kolubara biti pokrenuto do kraja godine i da ćemo imati dovoljno struje iz domaćih izvora, posebno kada zima bude najoštrija.

Ipak, u Ministarstvu rudarstva i energetike se priprema dva scenarija za uvoz struje tokom zime, jedan je od evropskih zemalja, a drugi od zemalja iz okruženja, prenosi Tanjug.

Govoreći o kopu Tamnava zapad, Antić je rekao da je još nekoliko dana ostalo da se podnesu ponude na tenderu za izbor neke renomirane svetske kompanije, koja će ispumpati vodu.

„Do polovine avgusta treba da imamo izvođača za taj posao,” najavio je Antić ističući da se tenutno voda ispumpava sa kopa sa našim pumpama a da će kompanija koja bude izabrana ispumpavati između 20 i 30 kubika vode u sekundi.

Kop „Tamnava zapadno polje” je poplavljen sa oko 210 miliona kubika vode, što je više od zapremine Vlasinskog jezera, u kome ima oko 160 miliona kubika.

Na pitanje kada će biti ispumpana voda sa kopa Drmno u Kostolcu, Antić je rekao da je taj kop poplavljen sa milion kubika vode i da bi ispumpavaje trebalo da bude završeno do septembra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...