Tamnava zaustavila bagere

M. Dimitrijević / kWh

Dok ne počne ispumpavanje vode iz veštačkog jezera nastalog tokom majskih poplava na kopu „Tamnava-Zapadno polje” čini se sve kako bi se mehanizacija, koja nije potopljena, obezbedila i pripremila za rad u narednom periodu.

Do majskih poplava najproduktivniji kop u Rudarskom basenu „Kolubara” bio je površinski kop „Tamnava-Zapadno polje”, gde se proizvodila polovina od ukupnih količina proizvedenog uglja i otkrivke u „Kolubari”. Nakon poplavnog talasa, ovaj kop je postao veliko veštačko jezero. Od tada je zaustavljen proizvodni proces, ali su započeti mnogi poslovi koji će omogućiti ponovno pokretanje proizvodnje otkrivke. Prema rečima Slobodana Vučetića, direktora kopa „Tamnava-Zapadno polje” jedino što je ostalo nepoplavljeno je Prvi BTO (bager-traka-odlagač) sistem.

-Pravovremenom reakcijom i izuzetnim požrtvovanjem svih zaposlenih koji su u tom trenutku bili ovde, spasen je „odlagač 2” sa Drugog BTO sistema. Da u tom trenutku nije reagovano i ovaj odlagač bi bio pod vodom, a vrednost mašine je oko 15 miliona evra. Deo Drugog BTO sistema koji nije poplavljen demontiramo i dislociramo na sigurniju poziciju jer se ne zna, kada počne ispumpavanje vode, da li može doći do klizanja kipe. Ostala mehanizacija na kopu je pod vodom - istakao je Vučetić.

Prema rečima našeg sagovornika, kada je reč o pomoćnoj mehanizaciji, na ovom kopu trenutno raspolažu jednim cevopolagačem i jednim buldožerom. Planirano je da se, kada se steknu uslovi i obezbedi dovoljan broj mašina, urade nove trase za izmeštanje Prvog jalovinskog sistema duž zapadne granice postojećeg odlagališta ovog sistema. Sa njegovim kretanjem bi trebalo obezbediti uslove i za postavljanje Drugog jalovinskog sistema koji bi pratio poziciju Prvog sistema.

Pomoćnik upravnika ovog kopa Dejan Jevtić naglasio je da to što na kopu nema proizvodnog procesa teško pada zaposlenima, jer su navikli na konstantan rad u proizvodnji.

-Međutim, posla ima i na delu površinskog kopa koji je ostao nepoplavljen. Priprema se rekonstrukcija dva sistema za proizvodnju otkrivke. Prvi sistem je najmanje oštećen, reč je o delimičnom oštećenju jednog transportera. Sistem ne može da radi na postojećoj konfiguraciji terena, zato je neophodna rekonstrukcija njegove odlagališne strane. Postoje planovi i dogovori, ali ne i njihova konačna verzija. Kada je bude, počećemo rekonstrukciju odlagališnog dela Prvog BTO sistema - kaže Jevtić.

Mali broj mašina pomoćne mehanizacije koristi se za rad na Drugom BTO sistemu, koji je delimično poplavljen, jer je odlagališna strana bila delom pod vodom, pa su transporter i „odlagač 2” bili prilično ugroženi. -„Odlagač 2” sklonjen je na sigurniju poziciju i trenutno se nalazi na visinskom delu odlagališta Drugog BTO sistema. Cilj je da se premesti na bezbednije mesto, a to će biti odlagalište Prvog sistema. Sa redukovanom mehanizacijom radi se trasa za selidbu „odlagača 2” i sve one opreme koju je moguće pomeriti sa odlagališne strane:pogonska stanica, klizni voz, članci, transportna traka – rekao je Jevtić.

Deo zaposlenih sa „Tamnava-Zapadnog polja”, iz pripremnih radova, bravari iz mašinske službe, rukovaoci mehanizacijom prebačeni su na druge kopove na kojima je uspostavljena proizvodnja. Pored pomenutih poslova na ovom kopu se radi na čišćenju bagera, gde je to moguće. Mašinska i elektroslužba rade zamene i sređivanje bagera dok ne dođe do pokretanja proizvodnje bar na Prvom BTO sistemu. Uz nešto veći broj mašina pomoćne mehanizacije ovaj sistem bi brzo mogao da počne sa radom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...