Ugalj se opet kopa na kostolačkom kopu „Drmno"

J.P.

Od maja obilne kiše ugrožavaju rad kostolačkih kopova. Na kopu „Drmno“ proizvodnja uglja je posle nevremena 23. jula bila obustavljena ali, brzom intervencijom rudari su juče opet počeli da kopaju ugalj.

Puštanjem u rad privremenog sistema za transport uglja juče je ponovo počela proizvodnja uglja na Površinskom kopu „Drmno“ u „TE KO Kostolac“.

Nakon majskih poplava, sa kojima su se branioci kostolačkih kopova izborili obilne padavine su 23. jula poplavile deo ugljenog sistema na kopu „Drmno“. Tada su pod vodom ostali tračni transporter i dva bagera.

Efikasnim intervencijama situacija se sada normalizuje. U saopštenju Elektroprivrede Srbije, čiji je „TE KO Kostolac“ deo ističu da je započeto povezivanje ugljenog sistema sa transportom na Prvi jalovinski sistem, dok se ne ispumpa voda sa poplavljenih transportera i tako osposobi za rad. Na ugljenom sloju trenutno rade bager 400 i vedričar.

Stanje sa poplavljenim mašinama je i dalje nepromenjeno, jer su svi napori radnika da ispumpaju vodu anulirani u ponovnom nevremenu 27. jula, a preduzeti su i koraci za ugradnju četvrte snažne pumpe za ispumpavanje vode.

„Očekuje se da će ovaj posao trajati narednih desetak dana. Odvoz uglja preko jalovinskog sistema je jedina alternativa u ovom trenutku, kako bi se obezbedila kontinuirana proizvodnja i snabdevanje blokova A2 i B2 u kostolačkim termoelektranama. Inače, Drugi, Četvrti i Peti jalovinski sistemi  rade,  dok je u remontu Treći sistem,“ kaže Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja u PD „TE-KO Kostolac“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...