Sa kolubarskih kopova od danas u TENT ide 45.000 t uglja dnevno

J.P.

U RB Kolubara počeo da radi i drugi sistem za proizvodnju uglja na Polju D, tako da će Termoelektranama Nikola Tesla u Obrenovcu umesto 20.000 biti isporučivano 45.000 tona uglja dnevno.

Na površinskom kopu Polje D u proizvodni proces uključen je i drugi sistem za proizvodnju uglja, čime su obezbeđene dodatne količine uglja iz Rudarskog basena Kolubara za potrebe proizvodnje električne energije.

Prilkom obilaska Polja D, Milorad Grčić, direktor RB Kolubara, izjavio je novinarima da će od danas dnevna proizvodnja uglja iz Kolubare i otprema za TENT biti povećane na 45.000 tona dnevno i da će se na ovom nivou zadržati do pokretanja kopa Veliki Crljeni.

Od puštanja u rad prvog ugljenog sistema nakon poplavnog talasa, tokom prethodnih 12 dana iz Rudarskog basena Kolubara prosečno je za termokapacitete otpremano oko 20.000 tona uglja dnevno.

„Zahvaljujući velikom zalaganju svih zaposlenih pokrećemo još jedan sistem za proizvodnju uglja na Polju D, čime se značajno stabilizuje srpski energetski sistem. U ovom trenutku za osposobljavanje tamnavskih kopova neophodne su nam pumpe velikih kapaciteta za ispumpavanje vode iz kopova Veliki Crljeni i Zapadno polje i pokretanje proizvodnje na ova dva kopa, koji su do sada bili oslonac proizvodnje u Kolubari,” rekao je Grčić.

Lignit na BTU sistemu (bager-traka-utovar) Polja D otkopava rotorni bager „glodar 7”, poznatiji kao „plava ptica”. Nakon poplavnog talasa, delovi tračnog transportera bili su potopljeni, pa je izvršena rekonstrukcija ovog proizvodnog sistema, koji je sada pušten u rad.

U RB Kolubara se intenzivno radi na sanaciji posledica poplavnog talasa koji je naneo ogromne štete na proizvodnim pogonima najvećeg proizvođača uglja u zemlji i čini se sve da se održi stabilnost elektroenergetskog sistema.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...