Modernizacija ugljenokopova Kolubare

BM

EPS i RB Kolubara koupovinom novog bagera i rudarske opreme unapređuju zaštitu životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu (foto: kop Tamnava-Zapadno polje)

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i Privredno društvo Rudarski basen Kolubara juče su u Beogradu potpisali ugovore sa nemačkom firmom Tisen Krup i poljskim konzorcijumom Kopeks o nabavci rudarske opreme za budući Kolubarin kop Polje C. Nemačka kompanija je zadužena za nabavku novog rotornog bagera, vrednog 31 milion evra, a Kopeks za izradu tračnih transportera, vrednosti 29 miliona evra.

Ovo je samo deo projekta Unapređenje zaštite životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu, koji obuhvata uvođenje sistema za upravljanje kvalitetom uglja i homogenizaciju u zapadnom delu RB Kolubara. Istovremeno, ostvariće se modernizacija opreme, nabavkom novog BTO sistema i sistema za snabdevanje električnom energijom za površinski kop Polje Ci nabavkom odlagača za međuslojnu jalovinu za PK Tamnava-Zapadno polje.

Finansiranje projekta, čija je cena 181 milion evra, obezbeđeno je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i nemačke Razvojne KfW banke. Iznos od devet miliona evra je bespovratna pomoć Vlade Nemačke, a 27 miliona evra obezbeđuje EPS.

„Ovo će povećati efikasnost operacija u RB Kolubara. Očekujemo  uštedu od oko 26 miliona evra na godišnjem nivou, kada ovaj projekat bude dao svoje pune rezultate. Na planu zaštite životne sredine očekuje se godišnje smanjenje emitovanja ugljen dioksida, sumpor dioksida i azot dioksida za oko tri odsto, kao i smanjenje količine pepela i šljake,” rekao je Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora EPS-a dok je Milorad Grčić, direktor RB Kolubara obećao da će firma na čijem je čelu “opravdati poverenje koje ima kod EPS-a i zapadnih kompanija u realizaciji „zelenog” projekta”.

Potpisnici ugovora izvođača radova Detlef Nojhauz ispred Tisen Krupa i Krištof Kazimir Huzer ispred Kopeksa istakli su da će među podizvođačima, sa kojima su otpočeli pregovore biti dosta srpskih kompanija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...