Kineski gas iz uglja

Izvor:   Tanjug / Rojters

Kako bi zadovoljili rastuću potražnju za energentima Kina planira da uloži 14 milijardi dolara u pilot projekat za preradu uglja u gas. Pokretanje prvog projekta ugalj u gas očekuje se krajem ove godine a do 2015. godine Kinezi očekuju da na taj način dobiju 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

U Narodnoj Republici Kini će potrošiti 14 milijardi dolara na pilot projekat za preradu uglja, iz udaljenih regiona, u gas. Na taj način vlasti NR Kine očekuju da će zadovoljiti rastuću tražnju za gorivom. Očekuje se da će prvi projekat ugalj u gas (coal-to-gas -CTG) biti pokrenut krajem ove godine.

Do 2015. godine u NR Kini očekuju da na taj način dobiju 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje, oko sedam odsto ukupnih potreba za energentima u toj zemlji, prenela je novinska agencija Rojters.

Izgradnja prve CTG fabrike koja će koštati četiri do šest milijardi juana (630 do 950 miliona dolara) u NR Kini počela je u julu ove godine. Na realizaciji projekta radi državna kompanija Datang pauer zajedno sa dve privatne firme.

Vlasti Kine, takođe, očekuju da slična preduzeća budu osnovana u provincijama u kojima postoje velike zalihe uglja, ali i značajni vodni resursi, jer je za proizvodnju 1.000 metara kunih gasa iz uglja potrebno pet do šest tona vode.

Sredinom ove godine Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala je da će NR Kina u 2013. godini zauzeti treće mesto u svetu po potrošnji gasa, iza Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

U IEA očekuju da će potražnja za gasom u NR Kini porasti sa 130 milijardi metara kubnih, koliko je iznosila tokom 2011. godine, na 273 milijarde metara kubnih u 2017. godini.

NR Kina je prošle godine iz uvoza zadovoljila samo jednu četvrtinu svojih potreba za energentima. Kina je već postala gigant u proizvodnji novih vidova energije, pa je čak suočena sa ogromnim viškovima, posebno solarne energije i energije proizvedene u vetrogeneratorima.

Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu (1,35 milijardi stanovnika), druga po veličini nacionalna privreda (sa ukupnim domaćim proizvodom, BDP merenim paritetom kupovne moći, PPP od 11,3 biliona dolara) i treća po prostranstvu zemlja (9,64 miliona kvadratnih kilometara).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...