SAD odustaju od uglja a Azija mu se okreće

Izvor:   energetika-net / Ojl i Gas Eurasia

Dok je zbog jeftinijeg gasa Amerika smanjila upotrebu uglja u proizvodnji struje Azija bi se, procenjuje ADB, u idućih nekoliko decenija u proizvodnji električne energije mogla najviše oslanjati upravo na ugalj.

U SAD su u aprilu 2012. godine prvi put elektrane na gas proizvele električne energije koliko i termoelektrane na ugalj, pokazuju podaci američke Uprave za informiranje o energiji (EIA).

Pre jedne decenije u SAD-u se iz gasa proizvodila oko jedna četvrtina struje, a iz uglja jedna polovina, dok danas oba energenta imaju po 32 odsto udela.

Veliki podsticaj rastu proizvodnje struje iz gasa posledica je pojeftinjenja gasa na američkom tržištu u odnosu na ugalj pa su danas troškovi proizvodnje iz njih jednaki.

Istovremeno je Azijska razvojna banka (ADB) u izveštaju o klimatskim promenama i prilagođavanju energetskog sektora upozorila da je sektor proizvodnje i transporta fosilnih goriva u zemljama Azije i na Tihom oceanu ugrožen zbog posledica klimatskih promena.

ADB procenjuje da će se zemlje u tim regionima u idućih nekoliko decenija u proizvodnji električne energije osloniti najviše na ugalj. Međutim, postojeći rudnici zahtevaju ulaganja u modernizaciju i osiguranje od kiša i poplava koje su sve češće. Stoga će klimatske promene u narednim decenijama značajno uticati na celokupni energetski sektor u Aziji i na Tihom oceanu, uključujući rudarenje i proizvodnju kao i transport i distribuciju energenata, zaključuju analitičari ADB-a, a prenosi portal Ojl i Gas Eurasia.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...