Tomić negira krivicu

Izvor:   Tanjug

Bivši direktor Kolubare Dragan Tomić negirao je na današnjem početku suđenja krivicu za malverzacije sa gvožđem u Rudarskom basenu Kolubara. Tomić je u pritvoru Okružnog zatvora od hapšenja, 2. oktobra prošle godine, a protiv njega je podignuta još jedna optužnica, koja ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe kopanja uglja.

Dragan Tomić, nekadašnji direktor Rudarskog basena Kolubara negirao je danas krivicu po optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu zbog malverzacija sa gvožđem, kojima je to preduzeće oštećeno za 58,8 miliona dinara.

„Ja i drugi optuženi žrtve smo medijske hajke pod nazivom Prevara veka, odnosno Afera Kolubara sa ciljem da se DSS uništi i predstavi kao kriminalno udruženje. Samo sud može da odlučuje o krivici, a ne politički pristrasni mediji,“ rekao je Tomić na početku suđenja njemu i petorici njegovih saradnika.

Optužnicom se Tomić i njegovi saradnici terete da su od 2003. do 2008. godine firmi Inos sirovina iz Lazarevca prodavali sekundarne sirovine po ceni od šest dinara za kilogram, umesto za 16 dinara, koliko je bila tržišna cena u tom periodu.

„Ja sam dobitnik priznanja menadžer godine za 2007. godinu i od Srpske pravoslavne crkve nagrađen sam Ordenom Svetog Save drugog reda i sa još dva ordena. Kao pravoslavac verujem da je oteto prokleto. Optužnica je puna netačnih navoda i pogrešno interpretiranih činjenica, a Kolubara nema kao delatnost prodaju gvožđa, već da prodaje otpad od rashodovane opreme. Cenu određuje komercijalna služba, a cena je niža od one koju železare plaćaju za sirovinu, jer posrednička firma (Inos) otpadno gvožđe prerađuje u sirovinu pogodnu za železaru i tu leži razlika u ceni,“ izjavio je Tomić.

Inače, Dragan Tomić je član DSS-a, a početku suđenja prisustvovali su i funkcioner DS S Andreja Mladenović i dva sveštenika.

Tokom dana i sutra izkaze će dati i ostali optuženi.

Tomić je rekao i da on ugovore, na osnovu kojih se tereti u ovom slučaju, nije detaljno proučavao, jer se, kao generalni direktor, udubljivao samo u ugovore koji su bili od strateškog značaja za Kolubaru i da se cenama sekundarnih sirovina bavila komercijalna služba Kolubare, a ne on kao generalni direktor.

Osim bivšeg direktora Kolubare optužnicom Višeg tužilaštva terete se pomoćnik direktora za komercijalne poslove Milivoje Ristić (55), zamenik direktora i direktor od 2008. godine Vladan Jovičić (50), pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisav Ranković (59), zamenik direktora Kolubare Milovan Obradović (51) i Milovan Radisavljević, direktor preduzeća Inos sirovine Lazarevac, koje je do 2009. godine bilo društveno.

Svi su optuženi da su izvšili krivično delo zloupotreba službenog položaja od juna 2004. do decembra 2008. godine, za koje im preti kazna do 12 godina zatvora. U optužnici se navodi da je direktor Inos sirovine koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožđa niže cene od tržišnih, pa je tako Kolubara oštećena za 58.832.390 dinara.

Rukovodioci Kolubare se terete i da nisu preduzimali nikakve mere prema Inos sirovinama, zbog neplaćenog duga za gvožđe.

Tomić je u pritvoru Okružnog zatvora u kojem je od hapšenja 2. oktobra prošle godine, a protiv njega je podignuta još jedna optužnica, koja ga, sa još 27 okrivljenih, tereti za zloupotebu službenog položaja. Optužen je povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe Kolubare, čime je to preduzeće oštetio za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Suđenje po toj optužnici još nije zakazano.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...