Do nove vlade ugalj po staroj ceni

Izvor:   Tanjug

Poskupljenje industrijskog uglja za 30 do 40 odsto a za široku potrošnju za devet odsto, koje je Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica zatražilo u januaru, sačekaće novu Vladu Srbije. Ovo poskupljenje uglja neće uticati na cenu struje.

Poskupljenje uglja, koje je početkom godine zatražilo Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica, sačekaće novu Vladu, iako se očekivalo da nove cene budu odobrene u aprilu ili maju.

Više cene uglju rudari su ugradili u program poslovanja za ovu godinu i u januaru su zatražili da se cena industrijskog uglja poveća 30 do 40 odsto, a za široku potrošnju devet odsto, rečeno je Tanjugu u Informativnoj službi preduzeća.

„Taj procenat poskupljenja industrijskog uglja, koji uglavnom ide za termoelektrane i toplane, neće uticati na cenu struje jer se radi o veoma malim količinama u odnosu na one količine koje dolaze iz Basena Kolubara. Poskupljenje od devet odsto za široku potrošnju neće ugroziti životni standarad građana jer se radi o malom poskupljenju,“ rekao je ranije Tanjugu Goran Bojić, generalni direktor JP PEU.

Uz napomenu da JP PEU ima najjeftiniji ugalj u regionu, Bojić je istakao da će nova cena pomoći rudarima Resavice da budu više zastupljeni u energetskom sistemu države i da lakše prevazilaze svakodnevne teškoće u privređivanju.

Rudnici Resavice su za ovu godinu planirali proizvodnju 700.007 tona uglja - 4,5 odsto više nego prošle godine. Termoelektrani Morava iz Svilajnca, prema ugovoru, biće isporučeno 300.000 tona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...