Bez njega nema uglja

Izvor:   te-ko.rs

Petim jalovinskim sistemom (BTO) na Površinskom kopu Drmno za tri godine otkopano 35,7 miliona kubika jalovine.

U Privrednom društvu Termoelektrane i kopovi Kostolac obeležena je trogodišnjica rada najnovijeg, petog jalovinskog rudarskog sistema na Površinskom kopu Drmno, kojim je u proteklom periodu otkopano 35,7 miliona kubika čvrste mase, što je za 18 procenata više od plana za ovaj period. Reč je o rudarskom sistemu koji je u velikoj meri zaslužan za postignute sve ukupne proizvodne rezultate na Površinskom kopu Drmno u proteklom periodu.

„Peti BTO sistem na Površinskom kopu Drmno je moderan i savremen rudarski sistem, kojim je značajno pokrenut proizvodni zamajac u Privrednom društvu Termoelektrane i kopovi Kostolac. Sa početkom rada najnovijeg rudarskog sistema objektivno je otvorena nova stranica u funkcionisanju i strategiji razvoja Privrednog društva Termoelektrane i kopovi Kostolac. Dakle, možemo reći da je peti jalovinski sistem osnovni ili prvi pokretač velikih investicionih i razvojnih projekata koji se u kontinuitetu realizuju kako u rudarskom tako i termoenergeskom sektoru našeg Privrednog društva. Podsetio bih da su na ovom projektu radile eminentne evropske kompanije kao što su: Takraf, Krup, ali i brojna domaća preduzeća. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta i konačno zahvaljujući angažovanju i radu kako petog tako i drugih rudarskih sistema polako izlazimo na tu zelenu granu u smislu da Kostolac više neće strahovati da li će imati dovoljne količine otkrivenog uglja i da li će neki poremećaj u proizvodnji uticati na plan dinamike napredovanja rudarskih radova. Pred nama je obaveza da u narednom periodu tehničku efikasnost ne samo petog već i ostalih rudarskih sistema angažovanih na Površinskom kopu Drmno na otkrivanju i iskopavanju uglja , podignemo na još viši nivo. Činjenica da je u proteklom periodu napravljen veliki iskorak u tom pravcu naprosto ohrabruje da i u periodu pred nama moguće napraviti još značajnije pomake u pogledu podizanja tehničke efikasnosti rudarskih sistema,“ rekao je Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva Termoelektrane i kopovi Kostolac.

Cilj investicije bio je deo realizacije projekta proširenja proizvodnih kapaciteta Kopa Drmno sa 6,5 na devet miliona tona uglja godišnje. Projektovani kapacitet Površinskog kopa Drmno dostignut je u 2011. godini kada je proizvedeno 9,2 miliona tona uglja i više od 39 miliona kubika čvrste mase. Velike zasluge za rekordne proizvodne rezultate u prošloj godini imao je upravo peti jalovinski sistem sa svojim proizvodnim učinkom, saopšteno je iz TE KO Kostolac.

Kraću prezentaciju o montaži petog jalovinskog sistema i transportu rudarske mehanizacije na radno odredište kao i uključivanju novog rudarskog sistema u proizvodni proces Površinskog kopa Drmno održao je Miroslav Ivković, pomoćnik direktora Privrednog društva Termoelektrane i kopovi Kostolac za rudarstvo.

Prikazan je i film o trogodišnjem radu i učinku petog jalovinskog sistema na Površinskom kopu Drmno pod nazivom: Moć tehnologije, snaga energije.

Na svečanosti prisustvovalo je i rukovodstvo Privrednog društva, kao i predstavnici EPS-a, Vatenfala, projekt menadžeri koji su bili zaduženi za realizaciju projekta V BTO sistem.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...