Španski rudari brane rudnike uglja

Izvor:   croenergo.eu / Agencije

Braneći najavljena zatvaranja rudnika uglja na severu Španije, zbog mera štednje, hiljade rudara je protestvovalo juče u Madridu.

Hiljade rudara sa severa Španije protestvovalo je juče u Madridu zbog mera vlade desnog centra, koja najavljuje zatvaranje rudnika i rezanje subvencija, zbog čega će u toj zemlji biti zatvoreno oko 25.000 radnih mesta.

Rudari, koji su autobusima stigli u glavni grad s članovima porodice, prošli su u paradi uz eksplozije petardi do ministarstva industrije.

Španski rudari, a procenjuje se da ih je oko 8.000, štrajkovali su prošle nedelje četiri dana, braneći ugljenokope koje država postepeno zatvara zadnjih dvadeset godina, a mogla bi ih potpuno zatvoriti jer im, zbog mera štednje, smanjuje subvencije.

Španija bi time izgubila oko 25.000 radnih mesta, naročito na severu zemlje, gde cele opštine zavise od rudarske industrije.

Vlada u Madridu obavezala se da će smanjiti javni deficit na 5,3 odsto BDP-a u odnosu prema 8,9 odsto prošle godine, a u sklopu mera najavila je da će rudarskom sektoru, koji subvencioniše država smanjiti pomoć za 63 odsto.

U procesu restrukturiranja privrede španske vlasti postepeno su od 1990. zatvarale rudnike. pa je tokom 20 godina u tom sektoru izgubljeno 40 hiljada radnih mesta.

Tokom prošle godine u toj zemlji proizvedeno je oko 10.000 tona uglja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...