Godina za pamćenje na kopovima Kolubare

rbkolubara.rs

Proizvodnja oko 31 milion tona uglja, dobit od 1,7 milijardi dinara, uštede od oko 1,3 milijarde dinara, uravnotežen bilans novčanih tokova i povećanje vrednosti osnovnih sredstava bilans su prošlogodišnjeg poslovanja u Rudarskom basenu Kolubara.

Prošla, 2011. godina jedna je od najuspešnijih u novijoj istoriji, s obzirom na rekordnu proizvodnju uglja od oko 31 milion tona uglja i ostvarenu dobit od 1,7 milijardi dinara. Iz kolubarskog lignita je proizvedeno 55 odsto struje u Srbiji, odnosno 75 procenata električne energije u termo-sektoru, kao i 1,7 miliona tona lignita za industriju i široku potrošnju, ocenjeno je na preključerašnjoj sednici Skupštine Rudarskog baseba Kolubara.

U minuloj godini, kako je naglasio Ljubiša Nekić, pomoćnik direktora za ekonomske odnose, ostvarene su značajne uštede od oko 1,3 milijarde dinara, uravnotežen je bilans novčanih tokova, povećana vrednost osnovnih sredstava.

Nebojša Ćeran, direktor RB Kolubara rekao je da nastavak investicionog ciklusa neće ugroziti stabilnost firme, iako i dalje postoje ozbiljne teškoće, kada je likvidnost u pitanju.

„Ti će se problemi rešavati najverovatnije kreditnim aranžmanima uz pomoć EPS-a i Vlade Srbije. Ono što je posebno važno j, da se troškovi održavanja drže pod kontrolom,“ istakao je Ćeran.

U skladu sa novim Zakonom o privrednim društvima, koji je stupio na snagu 1. februara ove godine, došlo je do izmene Pravilnika o radu ovlašćenih predstavnika osnivača u vršenju ovlašćenja Skupštine RB Kolubara. Prema tim izmenama povećana su ovlašćenja direktora privrednog društva, koji saziva sednice Skupštine i utvrđuje dnevni red.

Na Skupštini RB Kolubara doneta je odluka da se za devet penzionera iz bivših jama dodeli pomoć po pet tona sušenog uglja za ogrev.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...