Braće lignit umesto grožđa

Izvor:   Politika

Zbog širenja obližnjih kopova Kolubare seoce Zeoke kod Lazarevca treba da se izmesti, čime će biti stavljena tačka na tamošnju vinarsku tradiciju, čiji koreni sežu od rimskog doba.

Čokoti vinove loze sa polja sela kraj Lazarevca polako uzmiču pred kopovima, koji se šire na područje sa vinarskom tradicijom.

Na imanju od dva hektara u selu Zeoke Milovan Milojević gaji vinovu lozu. Pojedini delovi njegovog vinograda stari su i do 45 godina. Sa njih je, posle grožđa, šezdesetjednogodišnji Zeočanin pobrao i priznanja za kvalitet - šest etiketa Dionisovog pića,koje spravlja od svog voća. Diplome stečene u vinskim Mekama širom Srbije svedoče da je Milojeviću vino u krvi. I to – nekoliko kolena unazad, jer su mu se i preci bavili istim poslom.

Milovan je ujedno jedan od, kako kaže prošlogodišnji popis, 712 meštana ovog sela kraj Lazarevca. To je, svedoče tamošnji žitelji, ostatak stanovništva, koje još nije uzmaklo pred obližnjim kopovima, koji se šire na području Zeoka. U potrazi za lignitom, nalazišta rudarskog basena Kolubara neprestano povećavaju površinu na račun okolnih naselja, nudeći zauzvrat meštanima, čije se kuće nađu na putu, naknadu za eksproprijaciju njihove zemlje i domova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...