Azija i Evropa gladne američkog uglja

Izvor:   Beta / AP

Dok Amerikanci zbog jeftinog gasa i ekoloških razloga sve manje koriste ugalj ovaj energent je vrlo tražen u Aziji i Evropi. Tokom prošle godine iz SAD je izvezeno 107 miliona tona uglja, u vrednosti od skoro 16 milijardi dolara.

Izvoz uglja iz SAD dostigao je najviši nivo za dve decenije. Velika potražnja za ugljem iz Azije i Evrope prošle godine je rudnicima ponudila izlaz za to gorivo, koje se sve manje koristi u SAD.

Podaci Ministarstva energetike SAD, koje je analizirala agencija AP, otkrivaju da je tokom 2011. godine izvoz uglja dostigao 107 miliona tona, čija je vrednost skoro 16 milijardi dolara. To je najviše od 1991. godine.

Analiza AP je pokazala da se izvoz uglja u Južnu Koreju prošle godine povećao za 81 odsto (na više od 10 miliona tona). „Skok“ izvoza u Indiju bio je 65 odsto (na 4,5 miliona tona), Japan je kupio skoro sedam miliona tona (što je 119 odsto više), jer ta zemlja traži alternativu za nuklearnu energiju, posle zemljotresa i cunamija u nuklearnom kompleksu Fukušima.

Ugalj ima lošu perspektivu u SAD gde konkurencija jeftinog prirodnog gasa i nova ekološka pravila za elektrane, koja poskupljunjihovu proizvodnju, potkopavaju njegovu istorijsku dominaciju u proizvodnji električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...