Srećno ponovo u Strmostenu

BM

U rudniku Vodna u subotu je svečano otvorena jama Strmosten. Rezerve od oko 2,5 miliona tona mrkog uglja obezbeđuju da se u basenu Rudnika mrkog uglja Rembas ponovo eksploatiđe ugalj narednih 15 do 20 godina, sa godišnjom proizvodnjom od 150.000 do 200.000 tona.

Rudari su ponovo ušli u jamu Strmosten Rudnika mrkog uglja Rembas iz Resavice u kojoj je otkriveno novih 2,5 miliona tona uglja. Rudare su u jamu, uz tradicionalni pozdrav „Srećno“ ispratile kolege i njihove porodice, koje su se okupile na rudarskim svečanostima.

„Iskopati i istražiti tri i po kilometra rudarske jame, svuda u svetu je veliki poduhvat, a kada se to radi u vreme ekonomske krize i vlastitim sredstvima rudnika u Srbiji to je ogroman poduhvat, rekao je Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Investicija je vredna sedam miliona evra i, prenosi Tanjug Dragosavljevićeve reči, znači početak novog Rembasa i serije novih uspeha.

„Radovi su trajali od 2004. godine. Investicija u Strmosten veoma je važna jer obezbeđuje eksploataciju uglja narednih 15 do 20 godina,“ kaže Zdravko Zarić, generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Rembas.

Godišnje će se u jami Strmosten kopati 150.000 do 200.000 tona uglja.

Poslednja jama u rudniku Rembas je otvorena pre više od 20 godina, podseća Beta.

„Naredne godine u Ravnoj Reci biće spremno za eksploataciju novih 2,5 miliona tona uglja, a 2014. godine još toliko u Jelovcu. To je budućnost mladih ljudi ovog kraja. To znači da će do 2015. godine rudnik Rembas imati osam miliona tona uglja za eksploataciju. Zahvaljujući ovoj investicji mi smo spasili 1.500 radnih mesta, a otvaranjem još dve jame Ravna reka i Jelovac dobićemo još nekoliko stotina radnih mesta,“ istakao je Dragosavljević.

Mališa Alempijević, predsednik opštine Despotovac istakao je da je Rudarska jama Strmosten najveća investicija u toj opštini, „koja stvara budućnost rudnicima, rudarima i njihovim porodicama".

U jami Strmosten 1974. godine poginula su 34 rudara. Bila je to najveća rudarska nesreća u Srbiji. Jama Strmosten je zatvorena pre četiri godine, jer su bile iscrpljene rezerve uglja, a investicije nisu pratile proizvodnju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...