Biće uglja iz Rembasa

Izvor:   Novosti

Rudnik Rembas neće biti ugašen zahvaljujući ulaganju 10 miliona evra. Očekuje se završetak radova do 2015. godine, kada će Rembas imati za eksploataciju pripremljeno više od osam milion tona uglja i bez problema će proizvoditi 300.000 tona godišnje naredne dve decenije. Jama Strmosten se otvara 31. marta.

Oko 1.200 zaposlenih u rudniku uglja Rembas i žitelji Gornje Resave, kod Despotovca više ne moraju da strahuju za budućnost. Rudnik neće biti ugašen, već će u narednih 20 godina proizvoditi godišnje po 300.000 tona crnog zlata.

- Od najave gašenja Rembasa pre pet godina, do novog života bilo je neophodno 10 miliona evra za investicije i četiri godine mukotrpnog rada - potvrdio je dr Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu, zadužen za rudarstvo.

Do 2015. godine završavamo sve. Tada će Rembas imati za eksploataciju pripremljeno više od osam milion tona uglja i bez problema će proizvoditi 300.000 tona narednih 20 godina - kaže Dragosavljević.

Reč je o najstarijem rudniku i jednom od najstarijih preduzeća u Srbiji. Rembas će za dve godine obeležiti 160 godina postojanja. Stoleće i po neprekidne eksplotacije iscrpelo je rezerve uglja. Pre četiri godine, nivo rezervi uglja iznosio je 800.000 tona.

- To je značilo gašenje rudnika, ali preuzeli smo odgovornost, jer to ne bi značilo samo gašenje rudnika već i cele Resavice i ostalih rudarskih naselja. Sa druge strane, bila je pripremljena katastrofalna privatizacija rudnika, koji je trebalo da kupi bugarska kompanija Brikel grupa. Ta kompanija je u Srbiji kupila 16 preduzeća, ali se ispostavilo da su rezultati loši - navodi dr Dragosavljević.

Odlučeno je da se nastave radovi u jami Strmosten, gde je od 2003. do 2008. godine urađeno svega 300 metara rudarskih hodnika. Bilo je potrebno otvoriti tri i po kilometra hodnika, pa su preostala 3,2 kilometra, završena za četiri prethodne godine, uz investiciju od šest miliona evra iz sopstvenoh prihoda rudnika.

- Danas smo pred početkom eksplotacije u jami Strmosten rudnika Vodna u basenu Rembasa. Svečano otvaranje predviđeno je za 31. mart. Reč je o 2,5 miliona tona uglja za eksplotaciju, što omogućava nesmetani rad u naredne dve decenije.

Paralelno se investira i u jami Ravna reka, gde je urađeno 1,5 kilometar rudarskih hodnika, uz ulaganje od dva miliona evra. Planirani radovi biće završeni do sredine naredne godine. Tada će Rembas biti pripremljen za godišnju proizvodnju od 250.000 do 300.000 tona uglja - objašnjava dr Dragosavljević.

Cilj Rembasa je da se tokom ove godine započnu investicije u jami Jelovac i da se pripreme rezerve od još tri miliona tona uglja u narednih nekoliko godina. Zahvaljujući investicijama proizvodnja se povećava iz godine u godinu. Tokom prošle je proizvedeno 150.000 tona uglja, a pretprošle 134.000 tona.

Investicije

Vlada Srbije je dala garanciju za 10 miliona evra za investicije u JP PEU Resavica, odnosno garancije za investicioni kredit. Najveći deo kredita biće plasiran u Rembas. Reč je o podizanju tehnološkog nivoa eksploatacije i poboljšanje prevoza radnika, a to sve zbog postizanja planiranog obima proizvodnje i znatnog povećanja bezebednosti na rad.

Dinamika radova

- Od 2003. do 2008. godine urađeno je 1.170 metara rudarskih hodnika za tri miliona evra, a za četiri prethodne godine 6.100 metara za devet milion evra. To govori kakva je dinamika investiranja i trošenja bila ranije, a kakva danas - ističe dr Dragosavljević.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...