Bosanski rudari traže ravnopravnost

Izvor:   Dnevni avaz.ba / Fena

Rudari Bosne i Hercegovine traže isti regres i topli obrok kao zaposlenici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. To bi značilo 15 konvertibilnih maraka toplog obroka i 907 konvertibilnih maraka regresa.

Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara Bosne i Hercegovine izjavio je u Sarajevu da su privedene kraju aktivnosti čiji ishod treba da bude da zaposlenici u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, udruženi u zajednički koncern s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine, od 1. januara ove godine imaju jednake naknade za topli obrok i regres za godišnji odmor kao uposlenici Elektroprivrede. To bi značilo 15 konvertibilnih maraka toplog obroka i 907 konvertibilnih maraka regresa. Berbić je rekao da će se sindikat zalagati i za približavanje plaća u koncernu.

Berbić je to izjavio na pres-konferenciji nakon sastanka koji su federalni premijer Nermin Nikšić te ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj održali s direktorima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, sedam rudnika koji su u sastavu koncerna, kao i s predstavnicima sindikata rudara. Cilj je bio pregled poslovanja rudnika unutar koncerna.

Ministar Trhulj je rekao da su svi učesnici sastanka zadovoljni i da se očekuje da će rudnici početi pozitivno poslovanje 2014. godine, kada će se pokazati pravi efekti njihovog udruživanja u koncern, kao i efekti primjene federalnog zakona o njihovoj finansijskoj konsolidaciji.

Gubici rudnika smanjeni su sa 60 miliona konvertibilnih maraka na 40 miliona i očekuje se dalje smanjenje. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine će morati pratiti realizaciju i na vrijeme se očitovati, ako treba i smjenjivati upravne strukture ako se ispostavi da ne mogu doprinijeti cilju da rudnici tokom 2014. godine posluju pozitivno, rekao je ministar. Ima mogućnosti i opredjeljenja da svi rudnici krajem 2014. godine zabilježe pozitivno poslovanje i da novac po osnovu racionalizacije poslovanja bude upotrijebljen za bolja primanja i jači socijalni status zaposlenika u rudnicima, rekao je nakon toga Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Dosad je investirano 45 miliona konvertibilnih maraka, a trenutno je u proceduri oko 60 miliona konvertibilnih maraka za opremu i modernizaciju rudnika, dodao je Grabovica i saopćio da su zvaničnici Federalne Vlade obaviješteni na sastanku da su u koncernu na tragu dogovora o izjednačavanju visine toplog obroka i regresa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...