Diskriminacija u Kolubari

Izvor:   Novosti

Penzioneri Rudarskog basena Kolubara pokreću postupke protiv Elektroprivrede Srbije za dobit iz 2005. godine. U lazarevačkom sudu već su zakazana prva ročišta.

Pred novogodišnje praznike, zaposleni u delovima Elektroprivrede Srbije (EPS) dobili su po 50.000 dinara na ime dobiti ostvarene tokom 2005. godine. To je bio povod da oni koji su, u međuvremenu, završili radni vek tuže EPS, jer smatraju da im pripada deo dobiti. Samo u lazarevački sud do sada je stiglo više od 500 tužbi penzionera Rudarskog basena Kolubara.

Za isplatu dela dobiti za 2005. godinu zaposlenima u Rudarskom basenu Kolubara izdvojeno je od oko 557 miliona dinara. Po 50.000 dinara, u dva jednaka dela, tokom decembra je isplaćeno onima koji su 30. novembra prošle godine bili u radnom odnosu.

Tužio sam Kolubaru jer smatram da mi pripada tih 50.000 dinara, s obzirom na to da sam tada radio i učestvovao u ostvarenju dobrog poslovnog rezultata, kaže penzionisani rudarski inženjer koji je insistirao na anonimnosti.

„Osim što je nepravedna i nezakonita, ova odluka diskriminiše sve koji su radili 2005. godine, a u međuvremenu otišli u penziju. Nelogično je da dobit bude isplaćena i onima koji tada uopšte nisu bili zaposleni u Kolubari.

Slično razmišljaju, saznajemo i penzioneri ostalih delova EPS-a, koji su, takođe, presavili tabak i tužili za deo dobiti ostvaren u godini kada su radili. U lazarevačkom sudu već su zakazana prva ročišta.

„Prilikom isplate dela dobiti postupili smo isključivo po odluci Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije“, kaže Predrag Videnović, portparol RB Kolubara i dodao da ne komentarišu sudske postupke koji su u toku.

U obrazloženju odluke Upravni odbor EPS-a naveo je, između ostalog, da „imajući u vidu ograničena sredstva za isplatu zarada zaposlenima koji su ostvarili značajne proizvodne rezultate i obezbedili sigurno snabdevanje električnom energijom naročito ove zime, postoje uslovi da se isplati deo neraspoređene dobiti“.

„Po svemu sudeći, u Elektroprivredi Srbije tražeći način da, pod pritiskom sindikata, zaposlenima pred novogodišnje i božićne praznike podele po 50.000 dinara, došli su na ideju da to predstave kao isplatu dobiti iz 2005. godine“, kaže izvor Novosti iz EPS-a. „Nisu, očigledno, razmišljali o tome da će početi da pljušte tužbe onih koji su, u međuvremenu, otišli u penziju, a radili su te godine. Ako tužbe budu usvojene i potvrđene, EPS će, osim tih 50.000 dinara, morati da plati sudske troškove i zateznu kamatu.

Između ostalog, u tužbama se navodi da EPS nije poštovao Zakon o radu, jer su oni koji su u međuvremenu penzionisani isključeni iz podele dobiti za 2005. godinu, u kojoj su radili svih 12 meseci i ostvarili zaradu, samo zbog činjenice da 30. novembra prošle godine nisu bili u radnom odnosu.

„Pošteno smo radili težak rudarski posao sa sedam kora“, kažu podnosioci tužbe. „Samo tražimo da nam Kolubara, u kojoj smo život proveli i zdravlje ostavili, isplati deo dobiti koju smo i mi stvarali.

Pravna služba

U jednom odgovoru na tužbu upućenom Drugom osnovnom sudu u Beogradu - Sudskoj jedinici u Lazarevcu, pravna služba Kolubare, između ostalog, navodi da je u pitanju ostvarenje jednog od prava iz radnog odnosa, koje se može tražiti samo dok je neko zaposlen, te da poslodavac samostalno donosi odluke o raspodeli dobiti. Stoga predlažu da Sud tužbeni zahtev odbije kao neosnovan.

Nisu plaćali rad u smenama

Radnici Kolubare, ali i ostalih delova EPS-a već dobijaju presude u svoju korist zbog neplaćanja smenskog rada. Po presudama, EPS, odnosno Kolubara dužni su u proseku da plate od oko 300.000 dinara svakom zaposlenom za rad u smenama. Iznos u pojedinim presudama premašuje pola miliona dinara, bez sudskih troškova i kamata. Uprkos tome što gubi sve sporove sa radnicima, EPS i dalje ne plaća smenski rad, pa svakodnevno pristižu nove tužbe!


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...